Proszę o rzetelne rozwiązanie tego zadania ;-)
f(x) = p ( 6 + x - 2 x^2)
a) 6 + x - 2 x^2 > = 0
-2 x^2 + x + 6 > = 0
delta = 1^2 - 4*(-2)*6 = 1 + 48 = 49
p( delty) = 7
x1 = ( - 1 + 7)/ ( - 4) = - 1,5
x2 = ( - 1 - 7 ) / ( - 4) = 2
a = - 2 < 0 - ramiona paraboli skierowane są ku dołowi
więc
- 2 x^2 + x + 6 > = 0 <=> x należy do < - 1,5 ; 2 >
Odp. D = < - 1,5 ; 2 >
==================
p ( delty ) - pierwiastek kwadratowy z delty
b)
Niech g(x) = - 2 x^2 + x + 6
< -1; 1 >
p = ( - 1) / ( - 4) = 1/4
Dla x = p = 1/4 g ( 1/4) - największa wartość funkcji g
g(1/4) = - 2*(1/4)^2 + 1/4 + 6 = - 1/8 + 2/8 + 6 = 6 1/8 = 49/8
wtedy
f ( 1/4) = p( 49/8) = 7/ ( 2 p(2)) = ( 7 p(2))/ 4 = około 2,47
oraz
g(- 1) = - 2*( -1)^2 - 1 + 6 = 3
f( - 1) = p(3) = około 1,73
Odp. y max = f( 1/4) = ( 7 p(2))/4 oraz y min = f( - 1) = p(3)
==============================================
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
f(x) = p ( 6 + x - 2 x^2)
a) 6 + x - 2 x^2 > = 0
-2 x^2 + x + 6 > = 0
delta = 1^2 - 4*(-2)*6 = 1 + 48 = 49
p( delty) = 7
x1 = ( - 1 + 7)/ ( - 4) = - 1,5
x2 = ( - 1 - 7 ) / ( - 4) = 2
a = - 2 < 0 - ramiona paraboli skierowane są ku dołowi
więc
- 2 x^2 + x + 6 > = 0 <=> x należy do < - 1,5 ; 2 >
Odp. D = < - 1,5 ; 2 >
==================
p ( delty ) - pierwiastek kwadratowy z delty
b)
Niech g(x) = - 2 x^2 + x + 6
< -1; 1 >
p = ( - 1) / ( - 4) = 1/4
Dla x = p = 1/4 g ( 1/4) - największa wartość funkcji g
g(1/4) = - 2*(1/4)^2 + 1/4 + 6 = - 1/8 + 2/8 + 6 = 6 1/8 = 49/8
wtedy
f ( 1/4) = p( 49/8) = 7/ ( 2 p(2)) = ( 7 p(2))/ 4 = około 2,47
oraz
g(- 1) = - 2*( -1)^2 - 1 + 6 = 3
f( - 1) = p(3) = około 1,73
Odp. y max = f( 1/4) = ( 7 p(2))/4 oraz y min = f( - 1) = p(3)
==============================================