Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC gdy :
A(-5,-3)
B(-2,0)
C(-7,5)
Dane:
A = ( - 5, - 3)
B = ( - 2, 0)
C = ( - 7, 5)
(x - a)² + (y - b)² = r² ( * ) - równanie szukanego okręgu
S = (a , b) - środek okręgu,
r - promień okręgu
a = ?
b= ?
r = ?
Z warunków zadania wiemy, źe do tego okręgu nalezą punkty:
więc:
[( - 5) - a]² + (- 3 - b)² = r² ( za x wstawimy - 5 , za y - 3)
[ - (5 + a)]² + [ - (3 + b)]² = r²
(5 + a)² + (3 + b)² = r² ( 1 )
[( - 2) - a]² + (0 - b)² = r² ( za x wstawimy - 2 , za y 0)
[ - (2 + a)]² + ( - b)² = r²
(2 + a)² + b² = r² ( 2 ),
[( - 7) - a]² + (5 - b)² = r² ( za x wstawimy - 7 , za y 5)
[ - (7 + a)]² + (5 - b)² = r²
(7 + a)² + (5 - b)² = r² ( 3 )
Z równań: ( 1 ), ( 2 ) i ( 3 ) tworzymy układ równań:
{ (5 + a)² + (3 + b)² = r²
{ (2 + a)² + b² = r²
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ (5 + a)² + (3 + b)² = (2 + a)² + b²
{ (2 + a)² + b² = (7 + a)² + (5 - b)²
{ 25 + 10a + a² + 9 + 6b + b² = 4 + 4a + a² + b²
{ 4 + 4a + a² + b² = 49 - 14a + a² + 25 - 10b + b²
{ 34 + 10a + 6b = 4a + 4
{ 4 + 4a = 74 - 14a - 10b
{ 10a - 4a + 6b = 4 - 34
{ 4a + 14a + 10b = 74 - 4
{ 6a + 6b = - 30 / * ( - 3)
{ 18a + 10b = 70 / : 2
{ - 18a - 18b = 90
{ 18a + 10b = 70
{ - 8b = 160 / : ( - 8)
{ 6a + 6b = - 30 / : 6
{ a + b = - 5
{ b = - 20
{ a - 20 = - 5
{ r² = (7 + a)² + (5 - b)²
{ a = 20 - 5
{ a = 15
{ r² = (7 + 15)² +[5 - ( - 20)]²
{ r² = (7 + 15)² +(5 + 20)²
{ r² = 22² + 25²
{ r² = 484 + 625
{ r² =1109
Znalezione wartości: a, b oraz r², wstawiamy do równania ( * ) :
(x - 15)² + [y - ( - 20 )]² = 1109 ,
otrzymując:
(x - 15)² + (y + 20 )² = 1109.
Jest to szukane równanie okręgu.
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Dane:
A = ( - 5, - 3)
B = ( - 2, 0)
C = ( - 7, 5)
(x - a)² + (y - b)² = r² ( * ) - równanie szukanego okręgu
S = (a , b) - środek okręgu,
r - promień okręgu
a = ?
b= ?
r = ?
Z warunków zadania wiemy, źe do tego okręgu nalezą punkty:
A = ( - 5, - 3)
więc:
[( - 5) - a]² + (- 3 - b)² = r² ( za x wstawimy - 5 , za y - 3)
[ - (5 + a)]² + [ - (3 + b)]² = r²
(5 + a)² + (3 + b)² = r² ( 1 )
B = ( - 2, 0)
więc:
[( - 2) - a]² + (0 - b)² = r² ( za x wstawimy - 2 , za y 0)
[ - (2 + a)]² + ( - b)² = r²
(2 + a)² + b² = r² ( 2 ),
C = ( - 7, 5)
więc:
[( - 7) - a]² + (5 - b)² = r² ( za x wstawimy - 7 , za y 5)
[ - (7 + a)]² + (5 - b)² = r²
(7 + a)² + (5 - b)² = r² ( 3 )
Z równań: ( 1 ), ( 2 ) i ( 3 ) tworzymy układ równań:
{ (5 + a)² + (3 + b)² = r²
{ (2 + a)² + b² = r²
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ (5 + a)² + (3 + b)² = (2 + a)² + b²
{ (2 + a)² + b² = (7 + a)² + (5 - b)²
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ 25 + 10a + a² + 9 + 6b + b² = 4 + 4a + a² + b²
{ 4 + 4a + a² + b² = 49 - 14a + a² + 25 - 10b + b²
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ 34 + 10a + 6b = 4a + 4
{ 4 + 4a = 74 - 14a - 10b
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ 10a - 4a + 6b = 4 - 34
{ 4a + 14a + 10b = 74 - 4
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ 6a + 6b = - 30 / * ( - 3)
{ 18a + 10b = 70 / : 2
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ - 18a - 18b = 90
{ 18a + 10b = 70
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ - 8b = 160 / : ( - 8)
{ 6a + 6b = - 30 / : 6
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ a + b = - 5
{ b = - 20
{ (7 + a)² + (5 - b)² = r²
{ a - 20 = - 5
{ b = - 20
{ r² = (7 + a)² + (5 - b)²
{ a = 20 - 5
{ b = - 20
{ r² = (7 + a)² + (5 - b)²
{ a = 15
{ b = - 20
{ r² = (7 + 15)² +[5 - ( - 20)]²
{ a = 15
{ b = - 20
{ r² = (7 + 15)² +(5 + 20)²
{ a = 15
{ b = - 20
{ r² = 22² + 25²
{ a = 15
{ b = - 20
{ r² = 484 + 625
{ a = 15
{ b = - 20
{ r² =1109
Znalezione wartości: a, b oraz r², wstawiamy do równania ( * ) :
(x - 15)² + [y - ( - 20 )]² = 1109 ,
otrzymując:
(x - 15)² + (y + 20 )² = 1109.
Jest to szukane równanie okręgu.