Wielomiany
1) W(x) = 2x² + 3x + 1Q(x) = x² - 4x - 5
W(x) * Q(x)
W(x) - Q(x)
o co tu chodzi, nawet nie wiem co mam policzyć : /
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
W(x)=2x²+3x+1
Q(x)=x²-4x-5
W(x)-Q(x)=2x²+3x+1-(x²-4x-5)=2x²+3x+1-x²+4x+5=x²+7x+6
W(x)+Q(x)=2x²+3x+1+x²-4x-5=3x²-x-4
widzisz,że to proste masz obliczyć sumę i różnicę 2 wielomianów
pierwszy przykład to podobno mnożenie, więc:
W(x)×Q(x)=(2x²+3x+1)(x²-4x-5)=
2x⁴-8x³-10x²+3x³-12x²-15x+x²-4x-5=
2x⁴-5x³-21x²-19x-5
1) W(x) = 2x² + 3x + 1Q(x) = x² - 4x - 5
W(x) * Q(x)=(2x² + 3x + 1)*(x² - 4x - 5)=2x⁴-8x³-10x²+3x³-12x²-15x+x²-4x-5=2x⁴-5x³-21x²-19x-5 i to są pomnożone wielomiany przez siebie
W(x) - Q(x)=2x² + 3x + 1-(x² - 4x - 5)=2x²+3x+1-x²+4x+5=x²+7x+6
W(x) - Q(x)
W(x)=2x²+3x+1
Q(x) = x²-4-5
musisz te dwa wielomiany od siebie odjąć (-)
2x²+3x+1-(x²-4x-5)= 2x²+3x+1-x²+4x+5=x²+7x+6
a drugi wymnożyć (*)
W(x) * Q(x)
W(x)=2x²+3x+1
Q(x) = x²-4-5
(2x²+3x+1)*(x²-4-5)=2x⁴-8x²-10x²+3x³-12x-15x+x²-4-5=2x⁴+3x³-17x²-9