Rozwiąz równanie (wielomiany):
(2x-5)(9x²-4)=(9x²-4)(²x-8)
18x3-45x2-8x+20=9x4-76x2+32
9x4-18x3-31x2+8x+12=0
teraz wykonujesz dzielenie wielomianów i wychodzi ci
(x+1)(x+3)(3x-2)(3x+2)=0
i z tego x wychodza takie
x=-1 i x=-3 i x=2/3 i x=-2/3
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(2x-5)(9x²-4)=(9x²-4)(²x-8)
18x3-45x2-8x+20=9x4-76x2+32
9x4-18x3-31x2+8x+12=0
teraz wykonujesz dzielenie wielomianów i wychodzi ci
(x+1)(x+3)(3x-2)(3x+2)=0
i z tego x wychodza takie
x=-1 i x=-3 i x=2/3 i x=-2/3