Prosiłabym o rozwiązanie tych równań wraz z wytłumaczeniem. :)
Alexsandrixonkaa) Prawą stronę równania rozpisujemy przemnażając po kolei nawiasy. Lewą stronę równania rozpisujemy korzystając ze wzoru skróconego mnożenia, który zapisałam pod spodem a następnie rozwiązujemy równanie licząc deltę, i:
b) Liczbę przepisujemy bez zmian następnie zapisujemy minus i wykonujemy działanie w nawiasie, korzystając ze wzoru skróconego mnożenia, który zapisałam pod spodem. Kolejnym działaniem będzie przepisanie liczbybez zmian i zmiana znaku w całym nawiasie (powoduje to minus przed nawiasem). Wykonujemy redukcję wyrazów podobnych i rozwiązujemy równanie licząc deltę, i:
3 votes Thanks 1
mlodypolityk
A) (2x-1)(x-3)-(x-3)^2=0 (x-3)(2x-1-x+3)=0 (x-3)(x+2)=0 x=3 ; x=-2
b) 9x^2-(4x^2-4x+1)=0 9x^2-4x^2+4x-1=0 5x^2+4x-1=0 delta=16+20=36 pierwiastekzdelta=6 x1=(-4-6)/10=-1 x2=(-4+6)/10=0,2
Prawą stronę równania rozpisujemy przemnażając po kolei nawiasy. Lewą stronę równania rozpisujemy korzystając ze wzoru skróconego mnożenia, który zapisałam pod spodem a następnie rozwiązujemy równanie licząc deltę,
b)
Liczbę
(x-3)(2x-1-x+3)=0
(x-3)(x+2)=0
x=3 ; x=-2
b) 9x^2-(4x^2-4x+1)=0
9x^2-4x^2+4x-1=0
5x^2+4x-1=0
delta=16+20=36
pierwiastekzdelta=6
x1=(-4-6)/10=-1
x2=(-4+6)/10=0,2