BŁAGAM!!! O rozwiązanie tej nierównośi, jutro mam zaliczenie , a tego przykładu nie mogę ruszyć. Proszę,ja siedzę nad tym i nie moge sobie poradzić. POMOCY!!!
(2x-1)³ : 4 - 2x ( x-1)² ≤ x( x + ½ ) +¾
słownie: (2x-1) do potęgi 3 podzielone przez 4 - 2x ( x-1) do kwadratu ≤ x ( x+ jedna druga) + trzy czwarte BLAGAM!!!!
2x³-3x²-6/4+¼-2x(x²-2x+1)≤x²+½x+¾
2x³-3x²-6/4+¼-2x³+4x²-2x≤x²+½x+¾
-½x≤¾+6/4-¼
-½x≤2/÷(-½)
x≥-1
6/4 jest to ułamek (sześć czwartych) jak czegoś nie będziesz wiedział pisz na priv
(2x-1)³ : 4 - 2x ( x-1)² ≤ x( x + ½ ) +¾
[(2x)³ - 3 * (2x)² * 1 + 3 * 2x * 1² + 1³] : 4 - 2x * (x² - 2 * x * 1 + 1²) ≤ x*x + x* 1/2 + 3/4
(8x³ - 3 * 4x² * 1 + 6x * 1 + 1) : 4 - 2x * x² - 2x *(- 2x) - 2x * 1 ≤ x² + 1/2x + 3/4
(8x³ - 12x² + 6x + 1) : 4 - 2x³ + 4x² - 2x ≤ x² + 1/2x + 3/4
8x³ : 4 - 12x² : 4 + 6x : 4 + 1 : 4 - 2x³ + 4x² - 2x ≤ x² + 1/2x + 3/4
2x³ - 3x² + 1 2/4 x + 1/4 - 2x³ + 4x² - 2x ≤ x² + 1/2x + 3/4
x² - 2/4x + 1/4 ≤ x² + 1/2x + 3/4
x² - 1/2x + 1/4 - x² - 1/2x - 3/4 ≤ 0
-x - 2/4 ≤ 0
-x ≤ 2/4
x >= -2/4
x nalezy <-2/4 do niezkończoności)