Uzasadnij , że dla każdej liczby rzeczywistej x podane wyrażenie przyjmuje stałą wartość.
a).
b).
c).
a)b)c)
b) to fałsz
a)
b)
niestety przykład nie działa, albo źle przepisany..
c)
=
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)
![(2x-1)^{2} - 3(x+\sqrt{2})(x-\sqrt{2}) - (x-2)^{2}= (2x-1)^{2} - 3(x+\sqrt{2})(x-\sqrt{2}) - (x-2)^{2}=](https://tex.z-dn.net/?f=%282x-1%29%5E%7B2%7D+-+3%28x%2B%5Csqrt%7B2%7D%29%28x-%5Csqrt%7B2%7D%29+-+%28x-2%29%5E%7B2%7D%3D)
![4x^2-4x+1-3(x-2)-(x^2-4x+4)= 4x^2-4x+1-3(x-2)-(x^2-4x+4)=](https://tex.z-dn.net/?f=4x%5E2-4x%2B1-3%28x-2%29-%28x%5E2-4x%2B4%29%3D)
![4x^2-4x+1-3x^2+6-x^2+4x-4=3 4x^2-4x+1-3x^2+6-x^2+4x-4=3](https://tex.z-dn.net/?f=4x%5E2-4x%2B1-3x%5E2%2B6-x%5E2%2B4x-4%3D3)
![(2-\sqrt{2x})x^{2} - 2(2-\sqrt{2x})(1-\sqrt{2x})+(1-\sqrt{2x})x^{2}= (2-\sqrt{2x})x^{2} - 2(2-\sqrt{2x})(1-\sqrt{2x})+(1-\sqrt{2x})x^{2}=](https://tex.z-dn.net/?f=%282-%5Csqrt%7B2x%7D%29x%5E%7B2%7D+-+2%282-%5Csqrt%7B2x%7D%29%281-%5Csqrt%7B2x%7D%29%2B%281-%5Csqrt%7B2x%7D%29x%5E%7B2%7D%3D)
![2x^2-x^2\sqrt{2x}-2(2-2\sqrt{2x}-\sqrt{2x}+2x)+x^2-x^2\sqrt{2x}= 2x^2-x^2\sqrt{2x}-2(2-2\sqrt{2x}-\sqrt{2x}+2x)+x^2-x^2\sqrt{2x}=](https://tex.z-dn.net/?f=2x%5E2-x%5E2%5Csqrt%7B2x%7D-2%282-2%5Csqrt%7B2x%7D-%5Csqrt%7B2x%7D%2B2x%29%2Bx%5E2-x%5E2%5Csqrt%7B2x%7D%3D)
![2x^2-x^2\sqrt{2x}-4+4\sqrt{2x}+2\sqrt{2x}-4x+x^2-x^2\sqrt{2x}= 2x^2-x^2\sqrt{2x}-4+4\sqrt{2x}+2\sqrt{2x}-4x+x^2-x^2\sqrt{2x}=](https://tex.z-dn.net/?f=2x%5E2-x%5E2%5Csqrt%7B2x%7D-4%2B4%5Csqrt%7B2x%7D%2B2%5Csqrt%7B2x%7D-4x%2Bx%5E2-x%5E2%5Csqrt%7B2x%7D%3D)
![-2x^2\sqrt{2x}+3x^2-4x+6\sqrt{2x}-4 -2x^2\sqrt{2x}+3x^2-4x+6\sqrt{2x}-4](https://tex.z-dn.net/?f=-2x%5E2%5Csqrt%7B2x%7D%2B3x%5E2-4x%2B6%5Csqrt%7B2x%7D-4)
![(\sqrt{3}-\sqrt{2x})^{2} + 2(\sqrt{3}-\sqrt{2x})(\sqrt{3}+\sqrt{2x})+(\sqrt{3}+\sqrt{2x})^{2}= (\sqrt{3}-\sqrt{2x})^{2} + 2(\sqrt{3}-\sqrt{2x})(\sqrt{3}+\sqrt{2x})+(\sqrt{3}+\sqrt{2x})^{2}=](https://tex.z-dn.net/?f=%28%5Csqrt%7B3%7D-%5Csqrt%7B2x%7D%29%5E%7B2%7D+%2B+2%28%5Csqrt%7B3%7D-%5Csqrt%7B2x%7D%29%28%5Csqrt%7B3%7D%2B%5Csqrt%7B2x%7D%29%2B%28%5Csqrt%7B3%7D%2B%5Csqrt%7B2x%7D%29%5E%7B2%7D%3D)
![3-2 \sqrt{6x}+2x+2(3-2x)+3+2 \sqrt{6x}+2x= 3-2 \sqrt{6x}+2x+2(3-2x)+3+2 \sqrt{6x}+2x=](https://tex.z-dn.net/?f=3-2+%5Csqrt%7B6x%7D%2B2x%2B2%283-2x%29%2B3%2B2+%5Csqrt%7B6x%7D%2B2x%3D)
![3-2 \sqrt{6x}+2x+6-4x+3+2 \sqrt{6x}+2x=12 3-2 \sqrt{6x}+2x+6-4x+3+2 \sqrt{6x}+2x=12](https://tex.z-dn.net/?f=3-2+%5Csqrt%7B6x%7D%2B2x%2B6-4x%2B3%2B2+%5Csqrt%7B6x%7D%2B2x%3D12)
b)
c)
b) to fałsz
a)
b)
niestety przykład nie działa, albo źle przepisany..
c)
=