September 2018 1 35 Report

Trzeba przekształcić takie wyrażenia, zrobiłem dwa, ale nie wiem, czy dobrze:
a)
\frac{\sqrt[3]{9}}{\sqrt[3]{3}} = \frac{\sqrt[3]{9}}{\sqrt[3]{3}} * \frac{\sqrt[3]{3^2}}{\sqrt[3]{3^2}} = \frac{\sqrt[3]{3^3 * 3}}{\sqrt[3]{3^3}} = \frac{3 \sqrt[3]{3}}{3} = \sqrt[3]{3}
b)
\frac{1}{\sqrt[6]{14}+1}
c)
\frac{6}{\sqrt{\sqrt[3]{9}-\sqrt[3]{3}}} = \frac{36}{\sqrt[3]{9}-\sqrt[3]{3}} = \frac{46656}{9-3} = \frac{46656}{6} = 7776

Proszę o sprawdzenie i pomoc z drugim przykładem :)
Proszę nie SPAMować...


More Questions From This User See All

Recommend Questions



Life Enjoy

" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.