" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(5 - x)(5 - x)²(2x - 1)²(x + 4) < 0
cokolwiek podniesione do kwadratu jest ≥ 0 czyli:
(5 - x)(5 - x)²(2x - 1)²(x + 4) < 0 ⇔ (5 - x)(x + 4) < 0
- (x - 5)(x + 4) ≤ 0
dwa miejsca zerowe i współczynnik a < 0, więc ramiona paraboli w dół
patrz rysunek1
x ∈ ( - ∞ ; - 4 ) ∨ ( 5 ; + ∞ )
b)
iloraz jest mniejszy od zera jeśli iloczyn tych samych czynników jest mniejszy od zera.
W mianowniku nie może być zero, czyli:
(x + 1)(x - 1)(x + 2) ≤ 0
Mamy dwa miejsca zerowe i punkt nieciągłości funkcji, i współczynnik a > 0, czyli zaczynamy rysowanie od prawej strony nad osią.
Patrz rysunek2
x ∈ ( - ∞ ; - 2) ∨ < -1 ; 1 >