Dla jakiej wartości parametru m (m e R) równanie ma jedno rozwiązanie?
mx^{2}-(m-3)x+m-3=0
przy takiego typu zadaniach wykorzystujesz po prostu widze na temat obliczania równań kwadratowych, tzn.
po 1. obliczasz delte
delta= (m-3)^{2} - 4* m*(m-3)=m^{2}-6m+9 - (4m^{2}-12m)= m^{2}-6m+9 - 4m^{2}+12m= -3m^{2}+6m+9
po 2. skoro równanie ma mieć 1 rozwiązanie musi być równe 0, jeżeli 2 rozwiązania to musi być >0, a jeżeli brak rozwiązań to <0
w takim razie równanie które nam wyszło -3m^{2}+6m+9 musi się równać 0 także, mamy kolejne równanie kwadratowe
-3m^{2}+6m+9=0
delta=36- 4* (-3) * 9=36+ 108= 144
pierwiastek z delty wynosi w takim razie 12
3. teraz obliczamy pierwiastki równania
m1= ((-6)+ 12)/ -6 = -1
tak samo robimy z m2 z tym, że zamiast znaku + powinnien się w liczniku znaleźć znak -
m2= ((-6)- 12)/-6 = 3
Trójmian kwadratowy ma jeden pierwiastek, wtedy i tylko wtedy, gdy wyróżnik tego trójmianu jest równy 0
m_
Odp. Dane równanie ma jedno rozwiązanie dla mE{-1,3}
Gotowe :)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
mx^{2}-(m-3)x+m-3=0
przy takiego typu zadaniach wykorzystujesz po prostu widze na temat obliczania równań kwadratowych, tzn.
po 1. obliczasz delte
delta= (m-3)^{2} - 4* m*(m-3)=m^{2}-6m+9 - (4m^{2}-12m)= m^{2}-6m+9 - 4m^{2}+12m= -3m^{2}+6m+9
po 2. skoro równanie ma mieć 1 rozwiązanie musi być równe 0, jeżeli 2 rozwiązania to musi być >0, a jeżeli brak rozwiązań to <0
w takim razie równanie które nam wyszło -3m^{2}+6m+9 musi się równać 0 także, mamy kolejne równanie kwadratowe
-3m^{2}+6m+9=0
delta=36- 4* (-3) * 9=36+ 108= 144
pierwiastek z delty wynosi w takim razie 12
3. teraz obliczamy pierwiastki równania
m1= ((-6)+ 12)/ -6 = -1
tak samo robimy z m2 z tym, że zamiast znaku + powinnien się w liczniku znaleźć znak -
m2= ((-6)- 12)/-6 = 3
Trójmian kwadratowy ma jeden pierwiastek, wtedy i tylko wtedy, gdy wyróżnik tego trójmianu jest równy 0
Odp. Dane równanie ma jedno rozwiązanie dla mE{-1,3}
Gotowe :)