Dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b prawdziwa jest równość:
A. (a+b)^2 - (a-b)^2 = 2ab
B. (a+b)^2 - (a-b)^2 = -4ab
C. (a+b)^2 - (a-b)^2 = 0
D. (a+b)^2 - (a-b)^2 = 4ab
-----
Które z wyrażeń jest równe sumie a:x + b:x
A. ab:xy
B. a+b:xy
C. ay+bx:xy
D. ay+bx:x+y
Proszę o rozwiązania, a nie same odpowiedzi. Dziękuję.
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
1) (a+b)² - (a-b)² -> a²-b²=(a-b)(a+b)
[(a+b)-(a-b)]*[(a+b)+(a-b)]= (a+b-a+b)(a+b+a-b)=2a*2b=4ab odp. D
Odp. C
:) Proszę :)