(2x-1)(3-2x)(x+4)=0 w(x)=x3-3x2+16-48 (x-1)(x-2)((x-3)_0 BLAGAM NIECH MI KTOS POMOZE BO MAM PORAWKE NIESTETY :(:(:(:(:(:( WOGULE NIE KUMAM MATMY ;(
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(2x-1)(3-2x)(x+4)=0 obliczamy x przyrównując kazdy nawias do 0
2x-1 = 0 U 3-2x = 0 U x+4 = 0
2x = 1 -2x = -3 x=-4
x=1/2 x = 3/2
odp:
x= -4 U x=1/2 U x=3/2
w(x) = x³-3x²+16x - 48 wyciągamy wspólny czynnik przed nawias:
x²(x-3) +16(x-3) = 0 przyrównujemy do 0
(x²+16)(x-3) = 0
x²+16=0 U x-3 = 0
x²=-16 x=3
nie ma liczby , która
podniesiona do kwadratu da l. ujemną
więc odpowiedzią jest tylko :
x=3
(x-1)(x-2)(x-3) =0 (tak jak przykład 1)
x-1 = 0 U x-2 = 0 U x-3=0
x=1 x=2 x=3
odp:
x=1 U x=2 U x=3
po kontakcie na pv , wiem że w 2 przykładzie jest 16x
Iloczyn jest równy zeru, jesli przynajmniej jeden z czynników jest równy zero.
(2x-1)(3-2x)(x+4) = 0, więc;
2x-1 = 0
2x = 1
x = 1/2 = 0,5
lub
3-2x = 0
-2x = -3
x = 3/2 = 1,5
lub
x+4 = 0
x = -4
Odp. x = -4 v x = 0,5 v x = 1,5
W(x) = x³-3x²+16x-48 = 0
W(x) = x²(x-3) + 16(x-3) = (x²+16)(x-3)
(x²+16)(x-3 = 0
x²+16 > 0 (suma kwadratu każdej liczby i 16 jest zawsze liczbą dodatnią)
x-3 = 0
x = 3
====
(x-1)(x-2)(x-3) = 0
x-1 = 0
x = 1
lub
x-2 = 0
x = 2
lub
x-3 = 0
x = 3
Odp.: x = 1 v x = 2 v x = 3