ZAMIEŃ NA UŁAMEK ZWYKŁY:
a) 2,(11)...
b) 3,12(555)...
c) 1,(2)...
d) 41,7(9)...
USUŃ NIEWYMIERNOŚĆ Z MIANOWNIKA:
a)
x = 2,(11)
x = 2,11(11) /·100
100x = 211,(11)
100x - x = 211,(11) - x100x - x = 211,(11) - 2,(11)
99x = 209 /:99
b)
x = 3,12(555) /·100
100x = 312,(555)
100x = 312,555(555) /·1000
100000x = 312555,(555)
100000x - 100x = 312555,(555) - 100x
99900x = 312555,(555) - 100·3,12(555)
99900x = 312555,(555) - 312,(555)
99900x = 312243 /:99900
c)
x = 1,(2)
x = 1,2(2) /·10
10x = 12,(2)
10x - x = 12,(2) - x
9x = 12,(2) - 1,(2)
9x = 11 /:9
d)
x = 41,7(9)
x = 41,79(9) /·100
100x = 4179,(9)
100x - 10x = 4179,(9) - 10x
90x = 4179,(9) - 10·41,7(9)
90x = 4179,(9) = 417,(9)
90x = 3762 /:90
e)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)
x = 2,(11)
x = 2,11(11) /·100
100x = 211,(11)
100x - x = 211,(11) - x
100x - x = 211,(11) - 2,(11)
99x = 209 /:99
b)
x = 3,12(555) /·100
100x = 312,(555)
100x = 312,555(555) /·1000
100000x = 312555,(555)
100000x - 100x = 312555,(555) - 100x
99900x = 312555,(555) - 100·3,12(555)
99900x = 312555,(555) - 312,(555)
99900x = 312243 /:99900
c)
x = 1,(2)
x = 1,2(2) /·10
10x = 12,(2)
10x - x = 12,(2) - x
9x = 12,(2) - 1,(2)
9x = 11 /:9
d)
x = 41,7(9)
x = 41,79(9) /·100
100x = 4179,(9)
100x - 10x = 4179,(9) - 10x
90x = 4179,(9) - 10·41,7(9)
90x = 4179,(9) = 417,(9)
90x = 3762 /:90
a)
b)
c)
d)
e)