y=-2(x + 5)^2+1
Przekształć do postaci ogólnej
podaj współrzędne wierzchołka
y= -2(x + 5)^2 + 1
y = -2(x² + 2 * x * 5 + 5²) + 1
y = -2(x² + 10x + 25) + 1
y = -2x² - 20x - 50 + 1
y = -2x² - 20x - 49 ---------- postać ogólna funkcji
y = a(x - p)² + q W = (p, q)
y= -2(x + 5)² + 1
x + 5 = x - p i q = 1
x + 5 - x = -p
5 = -p
p = -5
odp. W = (-5 , 1) -------- wspołrzędne wierzchołka
y=-2(x^2+10x+25)+1y=-2x^2-20x-50+1
y=-2x^2-20x-49
W=(-5;1)
prosze :)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
y= -2(x + 5)^2 + 1
y = -2(x² + 2 * x * 5 + 5²) + 1
y = -2(x² + 10x + 25) + 1
y = -2x² - 20x - 50 + 1
y = -2x² - 20x - 49 ---------- postać ogólna funkcji
y = a(x - p)² + q W = (p, q)
y= -2(x + 5)² + 1
x + 5 = x - p i q = 1
x + 5 - x = -p
5 = -p
p = -5
odp. W = (-5 , 1) -------- wspołrzędne wierzchołka
y=-2(x^2+10x+25)+1
y=-2x^2-20x-50+1
y=-2x^2-20x-49
W=(-5;1)
prosze :)