katarzyna11382
1.Oblicz : a) -3 (2a-b) = ... dla a=4 , b=3 -6a+3b -6*4+3*3=-24+9=-15 b) x² 2+ 4x - 5= ... dla x= -3 x² -3+4x (-3)²-3+4*(-3)=9-3-12=-6 tutaj nie wiem czy dobrze bo po x² nie ma znaku+ i - c) 24x - 16y - 8 = ...a tu nie ma co podstawić d) 15x + 10 = ...
2. opuść nawiasy i zredukuj wyrażenia. a) (1,6x + 4y) + (-3x - 0,8y) = 1,6x+4y-3x-0,8y= -1,4x+3,2y b) 5x - (5y + 2x - 4) = 5x-5y-2x+4= 3x-5y+4
3. (tu właśnie nie mam polecenia. ;< ) było coś w stylu żeby uprościć te działanie czy coś. coś w tym stylu ... a) 4(5x - 8y +2)= 20x-32y+8 b) x - 2 (3 + x)= x-6-2x= -x-6
LICZBY WYMIERNE.
1. Oblicz. a) - 4½ + ( -6⅓) = -4i3/6+(-6i 2/6)=-10i5/6 b) 3,8 - (-7,4) = 3,8+7,4=11,2 c) -⅚ ∧ (-3,6) = -5/6*(-18/5)=3 d) 16 : (-0,4) =-40
a) -3 (2a-b) =-3 (8-3)= -15
b) x² 2+ 4x - 5=9-12-5=-8 ... dla x= -3
c) 24x - 16y - 8 =
d) 15x + 10 = -45+10=-35
2. opuść nawiasy i zredukuj wyrażenia.
a) 1,6x + 4y -3x - 0,8y = -1,4x+3,2y
b) 5x - 5y - 2x + 4 =3x -5y+4
a) 4(5x - 8y +2) =20x-32y+8
b) x - 2 (3 + x)=x-6-2x=-x-6
1. Oblicz.
a) - 4½ + ( -6⅓) = 24 1/6
b) 3,8 - (-7,4) = -28,12
c) -⅚ ∧ (-3,6) = (1/ -⅚)^36/10= ¹⁰√ 1/ -⅚)³⁶
d) 16 : (-0,4) =-40
a) -3 (2a-b) = ... dla a=4 , b=3
-6a+3b
-6*4+3*3=-24+9=-15
b) x² 2+ 4x - 5= ... dla x= -3
x² -3+4x
(-3)²-3+4*(-3)=9-3-12=-6
tutaj nie wiem czy dobrze bo po x² nie ma znaku+ i -
c) 24x - 16y - 8 = ...a tu nie ma co podstawić
d) 15x + 10 = ...
2. opuść nawiasy i zredukuj wyrażenia.
a) (1,6x + 4y) + (-3x - 0,8y) =
1,6x+4y-3x-0,8y=
-1,4x+3,2y
b) 5x - (5y + 2x - 4) =
5x-5y-2x+4=
3x-5y+4
3. (tu właśnie nie mam polecenia. ;< ) było coś w stylu żeby uprościć te działanie czy coś. coś w tym stylu
...
a) 4(5x - 8y +2)=
20x-32y+8
b) x - 2 (3 + x)=
x-6-2x=
-x-6
LICZBY WYMIERNE.
1. Oblicz.
a) - 4½ + ( -6⅓) = -4i3/6+(-6i 2/6)=-10i5/6
b) 3,8 - (-7,4) = 3,8+7,4=11,2
c) -⅚ ∧ (-3,6) = -5/6*(-18/5)=3
d) 16 : (-0,4) =-40
2. oblicz.
a) 32 : (-2) - 2 ∧ 9 =
-16-18=-34
b) -3,6 : ⅔ ∧ 0,5 - 2,5 =
-3i6/10*3/2*1/2-2i1/2=
-18/5*3/2*1/2-2i1/2=
-27/5*3/2*1/2-2i1/2=
-81/10*1/2-2i1/2=
-81/20-2i1/2=
-4i1/20-2i10/20=
-6i11/20
3.oblicz
[2² - √2¼ ∧ (-1⅓)²] : (-⅓)³ =
(4-3/2*16/9):(-1/27)=
(4-2i2/3)*(-27/1)=
1i1/3*(-27)=
-36