rozwiąż równanie kwdratowe.
1.(2x-3)^-3(x^-3x+4)=7
2.2(x+4)^-5(3x+7)=x^+3
3.3x^-5x+48=2(x+2)^
4.(x+3)^+5x^=(x-2)^
5.(x-6)^+x^=x^-17x+30
6.(2x)^-(x-5)^=0
7.25-(2x+3)^=0
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Δ=b²-4ac
x₁=[-b-√Δ]/2a
x₂=[-b-√Δ]/2a
Wzory skróconego mnożenia:
(a+b)²=a²+2ab+b² - kwadrat sumy;
(a-b)²=a²-2ab+b² - kwadrat różnicy;
a²-b²=(a-b)(a+b) - różnica kwadratów;
====================
1.(2x-3)²-3(x²-3x+4)=7
4x²-12x+9-3x²+9x-12-7=0
x²-3x-10=0
Δ=9+40=49
√Δ=7
x₁=[3-7]/2=-2
x₂=[3+7]/2=5
====================
2.2(x+4)²-5(3x+7)=x²+3
2x²+16x+32-15x-35-x²-3=0
x²+x-6=0
Δ=1+24=25
√Δ=5
x₁=[-1-5]/2=-3
x₂=[-1+5]/2=2
====================
3.3x²-5x+48=2(x+2)²
3x²-5x+48-2x²-8x-8=0
x²-13x+40=0
Δ=169-160=9
√Δ=3
x₁=[13-3]/2=5
x₂=[13+3]/2=8
====================
4.(x+3)²+5x²=(x-2)²
x²+6x+9+5x²-x²+4x-4=0
5x²+10x+5=0
5(x²+2x+1)=0
5(x+1)²=0
x+1=0
x=-1 - pierwiastek podwójny
====================
5.(x-6)²+x²=x²-17x+30
x²-12x+36+x²-x²+17x-30=0
x²+5x+6=0
Δ=25-24=1
√Δ=1
x₁=[-5-1]/2=-3
x₂=[-5+1]/2=-2
====================
6.(2x)²-(x-5)²=0
[2x-(x-5)][2x+(x-5)]=0
[x+5][3x-5]=0
x=-5 lub x=5/3
====================
7.25-(2x+3)²=0
[5-(2x+3)][5+(2x+3)]=0
[2-2x][8+2x]=0
x=1 lub x=-4