Rozłóż wielomian w na czynniki:
w(x)=( -3x+2) ( -2x-3)
w(x)=(x^2 -3x+2) (x^2 -2x-3)
w(x) = ( x - 1 )( x - 2 )( x +1 )( x - 3 )
x^2 to x do potęgi 2
x^2 - 3x + 2 = 0
delta1 = b^2 - 4ac
delta1 = (-3)^2 - 4 * 1 * 2
delta1 = 9 - 8
delta1 = 1
x1 = ( -b - pierwiastek z delty ) : 2a
x1 = ( 3 - 1 ) : 2
x1 = 1
x2 = ( -b + pierwiastek z delty ) : 2a
x2 = ( 3 + 1 ) : 2
x2 = 2
czyli z pierwszego nawiasu wychodzi:
x^2 - 3x + 2 = ( x - 1 ) * ( x - 2 )
x^2 - 2x - 3 = 0
delta2 = b^2 - 4ac
delta2 = (-2)^2 - 4 * 1 * (-3)
delta2 = 4 + 12
delta2 = 16
pierwiastek z delty 2 = 4
x1 = ( 2 - 4 ) : 2
x1 = -2 : 2
x1 = - 1
x2 = ( 2 + 4 ) : 2
x2 = 6 : 2
x2 = 3
czyli z drugiego nawiasu wychodzi :
x^2 - 2x - 3 = ( x + 1 ) * ( x - 3 )
w(x) = ( x^2 - 3x + 2)( x^2 - 2x - 3) =
= ( x -1)(x -2)(x + 1)(x - 3)
================================
lub
delta 1 = (-3)^2 - 4*1*2 = 9 - 8 = 1
x1 = [ 3 - 1]/2 = 1
x2 = [ 3 + 1]/2 = 2
czyli
x^2 - 3x + 2 = ( x -1)*(x - 2)
----------------------------------------
delta 2 = (-2)^2 -4*1*(-3) = 4 + 12 = 16
p(delty 2) = 4
x3 = [2 - 4]/2 = -2/2 = - 1
x4 = [ 2 + 4]/2 = 6/2 = 3
x^2 -2 x - 3 = (x + 1)*( x - 3)
więc
W(x) = ( x -1)(x -2)(x+1)( x - 3)
=======================================
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
w(x)=(x^2 -3x+2) (x^2 -2x-3)
w(x) = ( x - 1 )( x - 2 )( x +1 )( x - 3 )
x^2 to x do potęgi 2
x^2 - 3x + 2 = 0
delta1 = b^2 - 4ac
delta1 = (-3)^2 - 4 * 1 * 2
delta1 = 9 - 8
delta1 = 1
x1 = ( -b - pierwiastek z delty ) : 2a
x1 = ( 3 - 1 ) : 2
x1 = 1
x2 = ( -b + pierwiastek z delty ) : 2a
x2 = ( 3 + 1 ) : 2
x2 = 2
czyli z pierwszego nawiasu wychodzi:
x^2 - 3x + 2 = ( x - 1 ) * ( x - 2 )
x^2 - 2x - 3 = 0
delta2 = b^2 - 4ac
delta2 = (-2)^2 - 4 * 1 * (-3)
delta2 = 4 + 12
delta2 = 16
pierwiastek z delty 2 = 4
x1 = ( -b - pierwiastek z delty ) : 2a
x1 = ( 2 - 4 ) : 2
x1 = -2 : 2
x1 = - 1
x2 = ( -b + pierwiastek z delty ) : 2a
x2 = ( 2 + 4 ) : 2
x2 = 6 : 2
x2 = 3
czyli z drugiego nawiasu wychodzi :
x^2 - 2x - 3 = ( x + 1 ) * ( x - 3 )
w(x) = ( x^2 - 3x + 2)( x^2 - 2x - 3) =
= ( x -1)(x -2)(x + 1)(x - 3)
================================
lub
delta 1 = (-3)^2 - 4*1*2 = 9 - 8 = 1
x1 = [ 3 - 1]/2 = 1
x2 = [ 3 + 1]/2 = 2
czyli
x^2 - 3x + 2 = ( x -1)*(x - 2)
----------------------------------------
delta 2 = (-2)^2 -4*1*(-3) = 4 + 12 = 16
p(delty 2) = 4
x3 = [2 - 4]/2 = -2/2 = - 1
x4 = [ 2 + 4]/2 = 6/2 = 3
czyli
x^2 -2 x - 3 = (x + 1)*( x - 3)
----------------------------------------
więc
W(x) = ( x -1)(x -2)(x+1)( x - 3)
=======================================