Przedstaw w postaci iloczynowej (jeśli istnieje) następującą funkcję kwadratową.
Proszę o obliczenia i oczywiscie o wynik ;D
mają być wszystkie przykłady zrobione!
Z góry dziękuję ;)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Funkcja kwadratowa:
Postać ogólna: y=ax²+bx+c
Δ=b²-4ac
x₁=[-b-√Δ]/2a
x₂=[-b-√Δ]/2a
Postać kanoniczna (wierzchołkowa): y=a(x-p)²+q, gdzie p,q - współrzędne wierzchołka
p=-b/2a
q=-Δ/4a
Δ=b²-4ac
Postać iloczynowa: y=a(x-x₁)(x-x₂), gdzie x₁,x₂ - miejsca zerowe (pierwiastki)
===================================
a) y=7x²-9x+2
Δ=(-9)²-4*7*2=81-56=25
√Δ=5
x₁=[9-5]/14=2/14=1/7
x₂=[9+5]/14=14/14=1
y=7(x-1/7)(x-1)
===================================
b) y=x²+x-30
Δ=1²-4*1*(-30)=1+120=121
√Δ=11
x₁=[-1-11]/2=-12/2=-6
x₂=[-1+11]/2=10/2=5
y=(x+6)(x-5)
===================================
c) y=-4x²+17x
y=-4x(x - 17/4)
===================================
d) y=13x²-26
y=13(x²-2) [Wzór skróconego mnożenia: a²-b²=(a-b)(a+b)]
y=13(x-√2)(x+√2)
===================================
e) y=x²+7x+12 1/4
y=x²+7x + 49/4 [Wzór skróconego mnożenia: a²+2ab+b²=(a+b)²]
y=(x+ 7/2)²
===================================
f) y=2,7x²-1,8x-0,9
y=0,9[3x²-2x-1]
Δ=(-2)²-4*3*(-1)=4+12=16
√Δ=4
x₁=[2-4]/6=-2/6=-1/3
x₂=[2+4]/6=6/6=1
y=2,7(x+1/3)(x-1)
===================================
g) y=-4 1/2 x² -2x -1/2
y=-9/2 x² -2x -1/2
y=-1/2(9x²+4x+1)
Δ=4²-4*9*1=16-36=-20<0
Funkcja nie ma miejsc zerowych.
===================================
h) y=11,6x²+12,3x+16,1
y=1/10[116x²+123x+161]
Δ=123²-4*116*161=15129-74704<0
Funkcja nie ma miejsc zerowych.
===================================
i) y=3x²√2-4x√3+2√2
Δ=(-4√3)²-4*3√2*2√2=48-48=0
x₀=-b/2a=-(-4√3)/6√2=2√3/3√2 * √2/√2=2√6/3*2=√6/3
y=3√2(x- √6/3)²