Prosze o zrobienie i rozpisanie mi tego przykładu.
Usuń niewymierność z mianownika:
i) 14 pod kreską ułamkową 3- pierwiastek z 2
ma wyjść 2(3+ pierwiastek z 2 )
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
14/(3-√2)=14*(3+√2)/(3-√2)(3+√2)=14(3+√2)/(9-2)=14(3+√2)/7=2(3+√2)
14/3 - pierwiastek z 2
rozszerzamy ten ułamek przez 3+ pierwiastek 2/3 + pierwiastek z 2
wychodzi z tego (w mianowniku stosujemy wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów):
14(3+pierwiastek z 2)/ 7 = 2(3+ pierwiastek z 2)