andy23
Rownanie okregu (x-a)²+(y-b)²=R² (a;b) to jest srodek okregu, promien R=5√2 toz (x-a)²+(y-b)²=(5√2)² (x-a)²+(y-b)²=50 ponewaz punkt A(6;-1) jest punktem okregu wtedy mamy x=-6 y=1; podstawlamy w rownanie okregu toz (6-a)²+(-1-b)²=50 ponewaz punkt B(2;1) jest punktem okregu wtedy mamy x=2 y=1; podstawlamy w rownanie okregu toz (2-a)²+(1-b)²=50 mamy uklad rownan (6-a)²+(-1-b)²=50 (2-a)²+(1-b)²=50 toz 36-12a+a²+1+2b+b²=50 4-4a+a²+1-2b+b²=50 odejmujemy od pierwszego grugie mamy 36-12a+a²+1+2b+b²-4+4a-a²-1+2b-b²=50-50 32-8a+4b=0 :4 8-2a+b=0 b=2a-8 podstawlamy w pierwsze rownanie: (6-a)²+(-1-2a+8)²=50 (6-a)²+(7-2a)²=50 36-12a+a²+49-28a+4a²-50=0 5a²-40a+35=0 :5 a²-8a+7=0 Δ=64-28=36 √Δ=6 a1=(8+6)/2=7 b1=2a-8=2*7-8=14-8=6 a2=(8-6)/2=1 b1=2a-8=2*1-8=-6 Odpowiedz: (x-7)²+(y-6)²=50 lub (x-1)²+(y+6)²=50
O(x₀,y₀) środek okręgu
równanie okręgu
(x–x₀)² + (y–y₀)²=R²
R² = (5√2)² = 50
{(6-x₀)²+(-1-y₀)² = 50
{(2-x₀)²+(1-y₀)² = 50
25 + 25 = 50
(6-x₀)² + (-1-y₀)² = 50
(6-x₀)² = 25 6-x₀ = 5 x₀ = 1 6-x₀ = -5 x₀ = 11
(-1-y₀)² = 25 -1-y₀ = 5 y₀ = -6 -1-y₀ = -5 y₀ = 4
(2-x₀)²+(1-y₀)² = (2-1₀)²+(1-(-6))² = 1 + 49 = 50 => O(1;-6) pasuje
(2-x₀)²+(1-y₀)² = (2-11)²+(1-4)² = 9²+ 3² = 90 => O(11;4) nie pasuje
25 + 25 = 50
(2-x₀)² + (1-y₀)² = 50
(2-x₀)² = 25 2-x₀ = 5 x₀ = -3 2-x₀ =-5 x₀ = 7
(1-y₀)² = 25 1-y₀ = 5 y₀ = -4 1-y₀ =-5 y₀ = 6
(6-x₀)² + (-1-y₀)² = (6-(-3))² + (-1-(-4))² = 9²+3² = 90 => O(-3;-4) nie pasuje
(6-x₀)² + (-1-y₀)² = (6-7)²+(-1-6)² = (-1)²+(-7)² = 50 => O(7;6) pasuje
środeki okręgu:
O(1;-6) i O(7;6)
równanie okręgu:
(x–x₀)² + (y–y₀)² = R²
1. (x–1)² + (y+6)² = (5√2)² ⇔ (x–1)² + (y+6)² = 50
2. (x–7)² + (y-6)² = (5√2)² ⇔ (x–7)² + (y-6)² = 50
promien R=5√2 toz (x-a)²+(y-b)²=(5√2)²
(x-a)²+(y-b)²=50
ponewaz punkt A(6;-1) jest punktem okregu wtedy mamy x=-6 y=1; podstawlamy w rownanie okregu
toz (6-a)²+(-1-b)²=50
ponewaz punkt B(2;1) jest punktem okregu wtedy mamy x=2 y=1; podstawlamy w rownanie okregu
toz (2-a)²+(1-b)²=50
mamy uklad rownan
(6-a)²+(-1-b)²=50
(2-a)²+(1-b)²=50
toz
36-12a+a²+1+2b+b²=50
4-4a+a²+1-2b+b²=50
odejmujemy od pierwszego grugie
mamy 36-12a+a²+1+2b+b²-4+4a-a²-1+2b-b²=50-50
32-8a+4b=0 :4
8-2a+b=0
b=2a-8 podstawlamy w pierwsze rownanie:
(6-a)²+(-1-2a+8)²=50
(6-a)²+(7-2a)²=50
36-12a+a²+49-28a+4a²-50=0
5a²-40a+35=0 :5
a²-8a+7=0
Δ=64-28=36 √Δ=6
a1=(8+6)/2=7 b1=2a-8=2*7-8=14-8=6
a2=(8-6)/2=1 b1=2a-8=2*1-8=-6
Odpowiedz: (x-7)²+(y-6)²=50 lub (x-1)²+(y+6)²=50