Oblicz :
1)2(3a-4b+c)-5(3a+b-2c)
2)7(x+2y-3z)+4(2x-3y-5x)
3)-3(-2a-4b-c)-6(a-2b-6c)
4)-5(2x+2y-6z)-(x-7y-3z)
5)2(a-3b)-3(a-b)-5(4a+3b)
6)-3(2x-3y)+5(x+2y)-2(3y-x)
7)5(b-2a)+3(o-3b)-4(2a-4b)
8)-7(2a+3b)-9(a-2b)-3(3a+4b)
9)4(x*-3x+7)+3(x*-2x^+4)
10)2x(x2-3x+7)+3(x*-2x^+4)
11)-3x(-2x^-4x+1)-5(x*-3x+2)
12)-3(x*+4x-2)+2x(x^-3x)
13)3(1,5a-2b-0,25c)-2(-3a-4,5b-0,125c)
14)1,5(2a-3b-c)-2,5(a-2b+c)
15)0.6(2a-3b+c)-0.2(4a-7b-3c)
16)3(0.6a-1.1b+0.9c-4(0.3a+1,2-0,3c)
17)4(2,5a-1.25b)-3(2a-1.5b)-2)(-1.25a-1.75b)
18)2.5(a-2b)-0.25(3a-5b)+1.25(2a-3b)
19)0.4(3a+2b)-0,3(-6+b)-0.7(2a-3b)
20)-13(-2a+3b)-2,1(a-2b)-0.5(5a-2b)
21)x^-6x+18):3+(x^-3x+5):2
22)(x*6x^+8x):(-2x)+(1z-9x-3x^(:3
^ Ozacza drugą potęgę
* Oznacz trzecią potęgę
Proszę o pomoc daję 16pkt!
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
1)2(3a-4b+c)-5(3a+b-2c)=6a-8b+2c-15a-5b+10c=-9a-13b+12c
2)7(x+2y-3z)+4(2x-3y-5z)=7x+2y-21z+8x-12y-20z=15x-10y+z
3)-3(-2a-4b-c)-6(a-2b-6c)=6a+12b+3c-6a+12b+36c=24b+39c
4)-5(2x+2y-6z)-(x-7y-3z)=-10x-10y+30z-x+7y+3z=-11x-3y+33z
5)2(a-3b)-3(a-b)-5(4a+3b)=2a-6b-3a+3b-20a-15b=-15a-24b
6)-3(2x-3y)+5(x+2y)-2(3y-x)=-6x+9y+5x+10y-6y+2x=x+13y
7)5(b-2a)+3(o-3b)-4(2a-4b) tutaj jakiś błąd jest, bo jest o , tak ma być?!
8)-7(2a+3b)-9(a-2b)-3(3a+4b)=-14a-21b-9a+18b-9a-12b=32a-15b
9)4(x*-3x+7)+3(x*-2x^+4)=4x*-12x+28+3x*-6x^+12=7x*-12x+40-6x^
10)2x(x2-3x+7)+3(x*-2x^+4)=2x*-6x+14x+3x*-6x^+12
11)-3x(-2x^-4x+1)-5(x*-3x+2)=-6x*+12x^-3x-5x*+15x-10=x*+12x^+12x-10
12)-3(x*+4x-2)+2x(x^-3x)=-3x*-12x+6+2x*-6x=5x*-18x+6
13)3(1,5a-2b-0,25c)-2(-3a-4,5b-0,125c)=4,5a-6b-0,75c+6a+9b+0,25c=10,5a+3b-0,5c
14)1,5(2a-3b-c)-2,5(a-2b+c)=3a-4,5b-1,5c-2,5a+5b-2,5c=-0,5a+0,5b-4c
15)0.6(2a-3b+c)-0.2(4a-7b-3c)=1,2a+1,8b+0,6c-0,8a+1,4b+0,6c=0,4a+3,2b+1,2c
16)3(0.6a-1.1b+0.9c)4(0.3a+1,2-0,3c)=1,8a-3,3b+2,7c-1,2a-4,8+1,2c=0,6a-3,3b+3,9c-4,8
17)4(2,5a-1.25b)-3(2a-1.5b)-2)(-1.25a-1.75b)=10a-5b-6a+4,5b+2,5a+3,5b=6,5a+3b
18)2.5(a-2b)-0.25(3a-5b)+1.25(2a-3b)=2,5a-5b-0,75a+1,25b+2,5a-3,75b=6,25a-2,5b
19)0.4(3a+2b)-0,3(-6+b)-0.7(2a-3b)=1,2a+0,8b+1,8-0,3b-1,4a+2,1b=-0,2a+2,7b+1,8
20)-13(-2a+3b)-2,1(a-2b)-0.5(5a-2b)=26a-29b-2,1a+4,2b-2,5a+b=21,4a-23,8b
21)x^-6x+18):3+(x^-3x+5):2=1/3x^-2x+6+1/2x^+1,5x+2,5=5/6x^-3,5+8,5
22)(x*6x^+8x):(-2x)+(1z-9x-3x^(:3 tutaj jakiegoś znaku brakuje między x* a 6x^ !