Doprowadź do najprostszej postaci : (n+1 nad n-2)/(n nad n-2) = ?
Proszę o wyjaśnienie :) daje naj
0711baxter2078
N+1 ___ n-2 n+1 n-2 n(1+1/n) __________ = ____ * ___ = (n+1)/n = ________ = 1+(1/n) n n-2 n n __ n-2
Dzielenie to mnożenie przez odwrotność dlatego ułamek 1 pomnożyłem przez odwrócony ułamek 2. Krok następny to skracanie, tu skróciło mi się na krzyż n-2 dając 1, czyli bez zmian i powstał mi ułamek (n+1)/n. Wyciągam przed nawias (w liczniku) n co daje mi n(1+1/n) bo 1*n = n a n*1/n = 1. "N"-ki skrócą mi się do 1 a wynik jest powyżej.
___
n-2 n+1 n-2 n(1+1/n)
__________ = ____ * ___ = (n+1)/n = ________ = 1+(1/n)
n n-2 n n
__
n-2
Dzielenie to mnożenie przez odwrotność dlatego ułamek 1 pomnożyłem przez odwrócony ułamek 2. Krok następny to skracanie, tu skróciło mi się na krzyż n-2 dając 1, czyli bez zmian i powstał mi ułamek (n+1)/n. Wyciągam przed nawias (w liczniku) n co daje mi n(1+1/n) bo 1*n = n a n*1/n = 1. "N"-ki skrócą mi się do 1 a wynik jest powyżej.