-3x+1=x-5 pozbywamy się niewiadomych z lewej strony więc obustronnie odejmujemy1 -3x+1-1=x-5-1 -3x=x-6 teraz pozbywamy się niewiadomej z prawej strony więc obustronnie odejmujemy x -3x-x=x-6-x -4x=-6 chcemy, by współczynnik przed niewiadomą wynosił 1 więc obustronnie dzielimy przez (-4) x=(-6):(-4) x=6/4=3/2=1i1/2
podstawiamy x do dowolnego równania y=x-5=(1i1/2)-5=(-3i1/2)
{ y= -3x+1
{ y= x- 5
i teraz do jednej podstawiasz drugą:
-3x+ 1= x- 5
6= 4x /4
x= 1,5
i teraz podstawiasz x= 1,5 do obojętnie którego równania np. do y= x- 5
y= 1,5 - 5
y= -3,5
Odp: {x= 1,5
{y= -3,5
y=x-5 (klamra- częsc wspólna)
-3x+1=x-5
-4x=-6
x=3/2
y=3/2-5
y=3/2-10/2
y=-7/2
odp przecinają się w punkcie ( 3/2; -7/2 )
y są identyczne więc porównujemy prawe strony:
-3x+1=x-5 pozbywamy się niewiadomych z lewej strony więc obustronnie odejmujemy1
-3x+1-1=x-5-1
-3x=x-6 teraz pozbywamy się niewiadomej z prawej strony więc obustronnie odejmujemy x
-3x-x=x-6-x
-4x=-6 chcemy, by współczynnik przed niewiadomą wynosił 1 więc obustronnie dzielimy przez (-4)
x=(-6):(-4)
x=6/4=3/2=1i1/2
podstawiamy x do dowolnego równania y=x-5=(1i1/2)-5=(-3i1/2)