Oblicz:
a ) (2-1/7) * 3
___________ = ( wynik powinien wyjść 2 i 1/7)
2+0,6
b) (1/3 + 2/7) : (1-1/9) + 3/7 = ( wynik powinien wyjsc 1 i 1/8)
c) (2*5/6)do potegi 2 - (3 do potegi 2 - pierwiastek kwadratowy z 1 i 7/9) = wynik powinien wyjść -4 i 8/9
Proszę o pomoc, bo ja jak obliczam to nie wychodzą mi takie wyniki jak powinny ! :(
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)13/7 *3
_______ =39/7 = 39/7*10/26=(skraczaasz 39 i 26 na 13) 30/14=2 1/7
26/10 _____
26/10
c)(10/6)do potęgi 2 - (9-pierwiastek z 16/9)= 100/36 - (9-4/3)=100/36- (27/3-4/3)=100/36 - 23/3 = 100/36 - 276/36 = -176/36 = - 432/36 = -4 8/9
przykład b0 niestety mi nie wychodzi..
Oblicz:
a ) (2-1/7) * 3
___________ = ( wynik powinien wyjść 2 i 1/7)
2+0,6
(14/7 -1/7)*3 (13/7)*3 39/7
= ------------- = -------------= ---------- = (39/7)*(5/13) = 15/7 = 2 i 1/7
26/10 13/5 13/5
b) (1/3 + 2/7) : (1-1/9) + 3/7 = ( wynik powinien wyjsc 1 i 1/8)
= (7/21 + 6/21): ( 9/9 -1/9) + 3/7 =
= (13/21) :(8/9) + 3/7 =
= (13/21)*(9/8) +3/7 =
= 39/56 + 3/7 =
= 39/56 + 24/56 =
= 61/56 =
= 1 i 5/56
c) (2*5/6)do potegi 2 - (3 do potegi 2 - pierwiastek kwadratowy z 1 i 7/9) = wynik powinien wyjść -4 i 8/9
(5/3)² -(3² - √(16/9)=
= (25/9) - (9 - 4/3) =
= (25/9) - ( 27/3 - 4/3) =
= (25/9) -(23/3) =
= (25/9) - ( 69/9)=
= - 44/9 =
= - 4 i 8/9