Zapisz w jak najprostszej postaci.
a) 16(¼a - 0,1)
b) ⅙(0,5b + 3)
c) -0,7(2c - 0,4)
d) 3x(-2 + 0,3x)
e) ⅖y(20y - 0,5)
f) -1,2z(0,1 - 5z)
g) -25 × 3s - 4/5
h) 16t × 5-2t/8
i) 3(-a + 4) - ½(6 - a)
j)1,1(2b - 5) - 0,8(2 - 0,3b)
k) 15 × 2y - 5/3 - 8 × 3-7y/4
l)6s - 5/2 + -2s + 7/6
Uprość wyrażenia
(2x - 3)(x + 7)
(4-5y)(1-6y)
-(3+2x)(x -2)
(3a+5)²
(3a - 5)²
(a+3)(a -3)
(0,2 - ⅖z)(10z +1)
-(⅓w -½)(4w+6)
(0,2c - 0,1)(o,2c + 0,1)
Pomóżcie mi prosze ?!!!!!
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a) 16(¼a - 0,1)=4a-1,6
b) ⅙(0,5b + 3)=1/12b+1/2
c) -0,7(2c - 0,4)=-1,4c+0,28
d) 3x(-2 + 0,3x)=-6x+0,9x^2
e) ⅖y(20y - 0,5)=8y-0,2
f) -1,2z(0,1 - 5z)=-0,12z+6z^2
g) -25 × 3s - 4/5=-75s-0,8
h) 16t × 5-2t/8=(5-2t)*2t=10t-2t^2
i) 3(-a + 4) - ½(6 - a)=-3a+12-3+0,5a=-2,5a+9
j)1,1(2b - 5) - 0,8(2 - 0,3b)=2,2b-5,5-1,6+2,4b=4,6b-3,9
k) 15 × 2y - 5/3 - 8 × 3-7y/4=30y-1i2/3-24-7y=23y-25 2/3
l)6s - 5/2 + -2s + 7/6=6s-2,5-2s+7/6=4s-16/12
(2x - 3)(x + 7)=2x^2+14x-3x-21=2x^2+9x-21
(4-5y)(1-6y)=4-24y-5y+30y^2=30y^-29y+4
-(3+2x)(x -2)=-(3x-6+2x^2-4x)=-2x^2+x+6
(3a+5)²=9a^2+30a+25
(3a - 5)²=9a^2-30a+25
(a+3)(a -3)=a^2-9
(0,2 - ⅖z)(10z +1)=2z+0,2-4z^2-0,4z=-4z^2+1,6z+0,2
-(⅓w -½)(4w+6)=-(4/3w+2w-2w^2-3)=2w^2+2/3w+3
(0,2c - 0,1)(o,2c + 0,1)=0,04c^2-0,01