Wyznacz a ze wzorów
a)k=2a+1
b) s=a+b/2
c)m=4-3ba
d) v=2a/5p+4
e) r(n-3a)=p
a)
b)
c)
d)
e)
a]
k=2a+1
2a=k-1
a=½(k-1)
b]
s=(a+b)/2 /×2
a+b=2s
a=2s-b
c]
m=4-3ba
3ab=4-m
a=(4-m)/3b
d]
v=2a/5p+4
2a=v(5p+4)
a=v(5p+4)/2 jesli te 4 jest też w mianowniku
e]
r(n-3a)=p
n-3a=p/r
3a=n- p/r
a=⅓(n-p/r)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)![k = 2a + 1 \\ 2a = k - 1 \\ a = \frac{k-1}{2} k = 2a + 1 \\ 2a = k - 1 \\ a = \frac{k-1}{2}](https://tex.z-dn.net/?f=+k+%3D+2a+%2B+1+%5C%5C+2a+%3D+k+-+1+%5C%5C+a+%3D+%5Cfrac%7Bk-1%7D%7B2%7D)
b)![s = \frac{a + b}{2} \\ 2s = a + b \\ a = 2s -b s = \frac{a + b}{2} \\ 2s = a + b \\ a = 2s -b](https://tex.z-dn.net/?f=+s+%3D+%5Cfrac%7Ba+%2B+b%7D%7B2%7D+%5C%5C+2s+%3D+a+%2B+b+%5C%5C+a+%3D+2s+-b+)
c)![m = 4 - 3ba \\ - 3ba = m-4 \\ a = \frac{m-4}{-3b} = \frac{4-m}{3b} m = 4 - 3ba \\ - 3ba = m-4 \\ a = \frac{m-4}{-3b} = \frac{4-m}{3b}](https://tex.z-dn.net/?f=m+%3D+4+-+3ba+%5C%5C+-+3ba+%3D+m-4+%5C%5C+a+%3D+%5Cfrac%7Bm-4%7D%7B-3b%7D+%3D+%5Cfrac%7B4-m%7D%7B3b%7D)
d)![v = \frac{2a}{5p+4} \\ v(5p+4) = 2a \\ a = \frac{v(5p+4)}{2} v = \frac{2a}{5p+4} \\ v(5p+4) = 2a \\ a = \frac{v(5p+4)}{2}](https://tex.z-dn.net/?f=v+%3D+%5Cfrac%7B2a%7D%7B5p%2B4%7D+%5C%5C+v%285p%2B4%29+%3D+2a+%5C%5C+a+%3D+%5Cfrac%7Bv%285p%2B4%29%7D%7B2%7D)
e)![r(n-3a) = p \\ rn - 2ra = p \\ 2ra = rn - p \\ a = \frac{rn - p}{2r} r(n-3a) = p \\ rn - 2ra = p \\ 2ra = rn - p \\ a = \frac{rn - p}{2r}](https://tex.z-dn.net/?f=r%28n-3a%29+%3D+p+%5C%5C+rn+-+2ra+%3D+p+%5C%5C+2ra+%3D+rn+-+p+%5C%5C+a+%3D+%5Cfrac%7Brn+-+p%7D%7B2r%7D)
a]
k=2a+1
2a=k-1
a=½(k-1)
b]
s=(a+b)/2 /×2
a+b=2s
a=2s-b
c]
m=4-3ba
3ab=4-m
a=(4-m)/3b
d]
v=2a/5p+4
2a=v(5p+4)
a=v(5p+4)/2 jesli te 4 jest też w mianowniku
e]
r(n-3a)=p
n-3a=p/r
3a=n- p/r
a=⅓(n-p/r)