1.Przekształć iloczyny na sumy (ZAD.7.8/136)
4(x-2)=
-3(2x+1)=
1/3(6x+3y)=
x(3x-2)=
2a(x+5)=
b(a-2b+c)=
2.Wykonaj wskazane działania i oblicz wartości liczbowe wyrażeń :
a)(3x+y)-(4x-2y)+(5x+3y) dla x=-3 i y=2
b)-4(a do potęgi drugiej-2a+1)-2(a do potęgi drugiej-4a-1) dla a=2
3.Dane są wyrażenia :
A=2x-y+1
B=x-6y+4
a)A+B
b)A-B
b)
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
1.
4(x-2)=4x+(-8)
-3(2x+1)=-6x+(-3)
1/3(6x+3y)=2x+y
x(3x-2)=3x^+(-2x) ^ oznacza do kwadratu
2a(x+5)=2ax+10a
b(a-2b+c)=ba+(-2b^)+cb
2.
a)3x+y-4x+2y+5x+3y=4x+6y
4*(-3)+6*2=-12+12=0
b)-4(a^-2a+1)-2(a^-4a-1)=-4a^+8a-4-2a^+8a+2=-6a^+16a-2
-6*2^+16*2-2=-6*4+32-2=-24+30=6
3.
a)(2x-y+1)+(x-6y+4)=2x-y+1+x-6y+4=3x-7y+5
b)(2x-y+1)-(x-6y+4)=2x-y+1-x+6y-4=x+5y-3
1
4(x-2) = 4x+(-8)
-3(2x+1) = (-6x)+(-3)
1/3(6x+3y)=2x+y
x(3x-2)=3x²+(-2x)
2a(x+5)=2ax+10a
b(a-2b+c)=ba+(-2b²)+cb
2.
a)
3x+y-4x+2y+5x+3y=4x+6y
4*(-3)+6*2=-12+12=0
b)
-4(a²-2a+1)-2(a²-4a-1)=-4a²+8a-4-2a²+8a+2=-6a²+16a-2
-6*2²+16*2-2=-6*4+32-2=-24+30=6
3.
a)(2x-y+1)+(x-6y+4)=2x-y+1+x-6y+4=3x-7y+5
b)(2x-y+1)-(x-6y+4)=2x-y+1-x+6y-4=x+5y-3