1) a= 2√2 trzeciego stopnia b= √3 trzeciego stopnia Oblicz: (a-b) (a kwadrat +ab+b kwadrat)
2) log z 1/3 przy podstawie 3 + log z 1/9 przy podstawie 3 + ... + log z 1/3 do potęgi 6 przy podstawie 3
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(a-b)(a kwadrat +ab +b kwadat ) jest to wzór skróconego mnożenia który można znaczy to samo co a trzeciego stopnia minus b trzeciego stonia zwiąsku z tym rozwiąznie pierszego jest równe 16 - 3=13
1)
a=2∛2
b=∛3
(a-b)(a²+ab+b²)=a³-b³=(2∛2)³-(∛3)³=8*2-3=16-3=13
2)
log₃1/3+log₃1/9+...+log₃(1/3)⁶=log₃1/3+log₃(1/3)²+...+log₃(1/3)⁶=log₃1/3+2log₃1/3+...+6log₃1/3=21log₃1/3=21*(-1)=-21