Rozwiąż równania:
2+ (x-4)(x+4) = (x-1)^
4(10-5x) -3(-3X-5) = 0 (
x+2)/3 - 1/4x = 1/12x + 3/2
5- pierw2x = 3 pierw2 - x
^ -kwadrat
pierw - pierwiastek
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
2+ (x-4)(x+4) = (x-1)^ - brakuje potęgi
---
[Jeżeli do potęgo drugiej]
2+ (x-4)(x+4) = (x-1)²
2+x²-16=x²-2x+1
2x=15
x=7,5
------------------
4(10-5x) -3(-3X-5) = 0
40-20x+9x+15=0
-11x=-55
x=5
------------------
(x+2)/3 - 1/4x = 1/12x + 3/2 |*12
4(x+2)-3x=x+18
4x+8-3x-x=18
0x=10
0=10 - sprzeczność, równanie sprzeczne.
------------------
5-x√2=3√2 - x [???]
x-x√2=3√2-5
x(1-√2)=3√2-5
x=[3√2-5]/[1-√2] *[1+√2]/[1+√2]
x=[(3√2-5)(1+√2)]/1-2
x=-[3√2-5+6-5√2]
x=2√2-1