1)Oblicz piąty wyraz ciągu(an)którego suma n początkowych wyrazów Sn określona jest wzorem:
Sn=n(2n+1)
2)Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego (an), gdy :
a) a5=5 i a8= -1
b)a5=2 i a100=97
c)a83=38 i a83= 83
d)a2+a5=8 i a3+a7=17
e)a7-a3=8 i a2*a7=75
f)a4:a6= -1 i a2*a8= -1
proszę o rązwiązanie bardzo pilne
P.S przy każdej literce a na dole znajduje się mała liczba , lecz nie wiem jak to się pisze na kompie , dlatego napisałam w ten sposób
PILNE!!!!!!
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
z.1
Sn = n*(2n +1)
Mamy
S1 = 1*(2*1 + 1) = 1*3 = 3
zatem a1 = S1 = 3
=================
S2 = 2*(2*2 + 1) = 2*5 = 10
ale S2 = a1 + a2 --> a2 = S2 - a1 = 10 - 3 = 7
a2 = 7
=====
S3 = 3*(2*3 + 1) = 3*7 = 21
ale S3 = a1 +a2 +a3 ---> a3 = S3 - (a1+a2) = 21 -(3 + 7) = 21 - 10 = 11
lub krócej a3 = S3 - S2 = 21 - 10 = 11
a3 = 11
=========
Ponieważ
a3 - a2 = 11 - 7 = 4 oraz a2 - a1 = 7 - 3 = 4 zatem ten ciąg jest
ciągiem arytmetycznym, czyli
a1 = 3 oraz r = 4
zatem z wzoru na n -ty wyraz ciągu arytmetycznego otrzymujemy
a5 = a1 + (5 -1)*r = a1 + 4r = 3 +4*4 = 3 + 16 = 19
Odp. a5 = 19
======================================================
z.2
a) a5 = 5 i a8 = -1
zatem
a5 = a1 + 4r
a8 = a1 + 7r
a8 - a5 = (a1 +7r) - (a1 + 4r) = 3r
ale a8 - a5 = -1 - 5 = - 6
czyli 3r = - 6/ : 3
r = -2
======
a1 = a5 - 4r = 5 -4*(-2) = 5 + 8 = 13
Odp. a1 = 13 i r = -2
====================================
b) oraz c) rozwiązujemy w ten sam sposób
d)
a2 + a5 = 8 i a3 + a7 = 17
zatem mamy
(a1 + r) + (a1 + 4r) = 8
(a1 + 2r) + (a1 + 6r) = 17
----------------------------
2 a1 + 5r = 8
2 a1 + 8r = 17
------------------- odejmujemy stronami
8r - 5r = 17 - 8
3r = 9 / : 3
r = 3
=====
2 a1 = 8 - 5r = 8 - 5*3 = 8 - 15 = - 7 / : 2
a1 = - 3,5
Odp. a1 = -3,5 oraz r = 3
=========================
e)
a7 - a3 = 8
a2 * a7 = 75
-----------------
(a1 + 6r) - (a1 + 2r) = 8
4r = 8 / : 4
r = 2
=========
(a1 +r) *(a1 + 6r) = 75
Podstawiamy 2 za r :
(a1 + 2)*(a1 + 12) = 75
(a1)^2 + 2*a1 + 12 a1 + 24 = 75
(a1)^2 + 14 a1 - 51 = 0
delta = 14^2 - 4*1*(-51) = 196 + 204 = 400
p(400) = 20
a1 = [ -14 - 20]/2 = -34/2 = - 17
lub
a1 = [ -14 + 20]/2 =6/2 = 3
Mamy zatem 2 ciągi:
I ) dla a1 = -17 oraz r = 2
II ) dla a1 = 3 oraz r = 2
=========================
f)
a4 : a6 = -1
a2 * a8 = -1
------------------
(a1 + 3r) : (a1 + 5r) = - 1 ---> a1 + 3r = -(a1 + 5r)
a1 + 3r = - a1 - 5r
2 a1 = - 8r / : 2
a1 = - 4r
=======
(a1 +r)* (a1 + 7r) = - 1
wstawiam za a1 ( -4r)
( -4r + r)*( -4r + 7r) = - 1
(-3r)*(3r) = - 1
-9 r^2 = - 1
r^2 = 1/9
r = -1/3 lub r = 1/3
zatem
a1 = -4*(-1/3) = 4/3 lub a1 = -4*(1/3) = - 4/3
Odp. Mamy 2 ciągi arytmetyczne:
I ) dla a1 = 4/3 oraz r = -1/3
II ) dla a1 = - 4/3 oraz r = 1/3
====================================