1. Zapisz za pomocą wzorów skróconego mnożenia: a) (2x+3)² b) (4-x)² c) (2x-y)(2x+y) 2. Zapisz w najprostszej postaci: a) (x do potęgi 5 : x do potęgi 4)² 3. Oblicz wartość wyrażenia -3a²+b² dla a=-1 oraz b= -0,5
Na dziś Fast!!! <3
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
1.
a)
(2x+3)² = 4x²+12x+9
b
(4-x)² = 16-8x+x²
c)
(2x-y)(2x+y) = 4x²-y²
2.
(x⁵:x⁴)² = (x⁵⁻⁴)² = x²
3.
-3a²+b², dla a = -1 oraz b = -0,5
-3a²+b² = -3(-1)²+(-0,5)² = -3·1+0,25 = -3+0,25 = -2,75
Przydatne wzory skróconego mnożenia:
(a+b)² = a²+2ab+b²
(a-b)² = a²-2ab+b²
(a+b)(a-b) = a²-b²
1.
2.
3.