lukasz173241
6/x= x+5/*x 6= x kwadrat + 5x xkwadrat + 5x - 6=0 Delta =25+24 =49 pierwiastek z delty równa sie 7 i podstawiasz do wzorów na pierwsiastki x1=-5+7/2=1 x2=-5-7/2=-6 Przykład b 2x+4/2x-1=x-1 Robisz tak samo jka wyżej powinno Ci wyjśc x nalezy do zbioru pustego ponieważ pierwiastek do kwadratu wyjdzie Ci ujemny c)3x+3/x+2=3-x mnożysz razy x 4x kwadrat - x-3=0 z tego liczy delte wyjdzie Ci 7 i pierwiastki X1= 1+7/2=4 X2=1 -7/2=3
6= x kwadrat + 5x
xkwadrat + 5x - 6=0
Delta =25+24 =49 pierwiastek z delty równa sie 7 i podstawiasz do wzorów na pierwsiastki
x1=-5+7/2=1
x2=-5-7/2=-6
Przykład b
2x+4/2x-1=x-1
Robisz tak samo jka wyżej powinno Ci wyjśc x nalezy do zbioru pustego ponieważ pierwiastek do kwadratu wyjdzie Ci ujemny
c)3x+3/x+2=3-x mnożysz razy x
4x kwadrat - x-3=0
z tego liczy delte wyjdzie Ci 7 i pierwiastki X1= 1+7/2=4 X2=1 -7/2=3
x(x+5)=6
Δ=49 √Δ=7
x₁=-6 x₂=1
2x+4/2x-1=x-1, założ.x≠-2
2x+4=(x-1)(2x-1)
-2x²+5x+3=0
√Δ=7
x₁=-6 x₂=1
3x+3/x+2=3-x założ.x≠-2
3x+3=(3-x)(x+2)
x²+2x-3=0
√Δ=4
x₁=-3 x₂=1