Wytłumaczysz mi jak rozwiązuje się te równania? (klasa 5)
np. to jak rozwiązać ? -->
3x + 2 = 1x +8
Olimpka13
3x + 2 = 1x + 8 / -2 , ponieważ przeciwstawnym znakiem do + jest - i dzięki temu usuwamy 2 z lewej strony 3x = 1x + 6 ( jest tutaj 6 , ponieważ odjęliśmy tą 2) 3x = 1x + 6 / -1x, ponieważ robimy tak samo jak poprzednio, czyli odejmujemy 1x, żeby zredukować to z prawej strony 2x = 6 / : 2 , ponieważ odwrotnością do mnożenia jest dzielenie, więc dzielimy przez dwa i w ten sposób usuwamy 2 z lewej strony i wychodzi nam wynik : x = 3
0 votes Thanks 0
Majowka93
3x + 2 = 1x +8 wykonujesz obustronnie takie operacje, aby w ostateczności otrzymać postać x=... najłatwiej jest postępować w taki sposób, aby wyrazy z niewiadomą x były po jednej stronie równania, a pozostałe po drugiej. W takim razie na początek można odjąć obustronnie x i po prawej stronie zostanie Ci już tylko liczba: 3x + 2 = 1x +8 /-x odjęliśmy x, więc mamy 2x po lewej a po prawej już nie ma x 2x + 2 = 8 Teraz musimy odjąć obustronnie 2, aby po lewej zostały same x 2x + 2 = 8 /-2 2x = 6 No i żeby uzyskać postać x=.., musimy podzielić obustronnie przez 2, więc mamy: 2x = 6 /:2 x = 3
Na boku warto zapisywać kreskę ukośną / i obok zapisywać, jakie działanie wykonujemy.
0 votes Thanks 0
Olaa95
3x + 2 = 1x +8 Niewiadome na lewo wiadome na prawo (jak np. z lewej strony chcesz liczbę przenieś na prawą musisz zmienić znak na przeciwny i tak samo z prawej do lewej) 3x - 1x = 8 - 2 (Jeżeli jest 1x to tej jedynki przed x się nie pisze bo to trzeba zapamiętać że jak jest 2x - x to to samo co 2x - 1x) 3x - x = 8 - 2 (Teraz trzeba to obliczyć) 2x = 6 (teraz trzeba się pozbyć 2 żeby wyliczyć x) (Dlatego trzeba i lewą i prawą strone podzielić przez te 2) 2x = 6 /2 (jeżeli dzielisz 2x przez x to te dwójki ci się skracaja i zostaje samo 2) x = 3
....................................... 3x + 2 = 1x +8 3x - x =8 - 2 2x = 6 /2 x = 3
3x = 1x + 6 ( jest tutaj 6 , ponieważ odjęliśmy tą 2)
3x = 1x + 6 / -1x, ponieważ robimy tak samo jak poprzednio, czyli odejmujemy 1x, żeby zredukować to z prawej strony
2x = 6 / : 2 , ponieważ odwrotnością do mnożenia jest dzielenie, więc dzielimy przez dwa i w ten sposób usuwamy 2 z lewej strony
i wychodzi nam wynik :
x = 3
wykonujesz obustronnie takie operacje, aby w ostateczności otrzymać postać x=...
najłatwiej jest postępować w taki sposób, aby wyrazy z niewiadomą x były po jednej stronie równania, a pozostałe po drugiej.
W takim razie na początek można odjąć obustronnie x i po prawej stronie zostanie Ci już tylko liczba:
3x + 2 = 1x +8 /-x
odjęliśmy x, więc mamy 2x po lewej a po prawej już nie ma x
2x + 2 = 8
Teraz musimy odjąć obustronnie 2, aby po lewej zostały same x
2x + 2 = 8 /-2
2x = 6
No i żeby uzyskać postać x=.., musimy podzielić obustronnie przez 2, więc mamy:
2x = 6 /:2
x = 3
Na boku warto zapisywać kreskę ukośną / i obok zapisywać, jakie działanie wykonujemy.
Niewiadome na lewo wiadome na prawo (jak np. z lewej strony chcesz liczbę przenieś na prawą musisz zmienić znak na przeciwny i tak samo z prawej do lewej)
3x - 1x = 8 - 2
(Jeżeli jest 1x to tej jedynki przed x się nie pisze bo to trzeba zapamiętać że jak jest 2x - x to to samo co 2x - 1x)
3x - x = 8 - 2
(Teraz trzeba to obliczyć)
2x = 6
(teraz trzeba się pozbyć 2 żeby wyliczyć x)
(Dlatego trzeba i lewą i prawą strone podzielić przez te 2)
2x = 6 /2
(jeżeli dzielisz 2x przez x to te dwójki ci się skracaja i zostaje samo 2)
x = 3
.......................................
3x + 2 = 1x +8
3x - x =8 - 2
2x = 6 /2
x = 3