Wykaż, że dla kata ostrego tożsamością jest równość:
a) (tg - 1)(ctg + 1)=tg - ctg
b) tg * ctg + 1= 2(sin(kwadrat) + cos(kwadrat))
c) (1+ cos)(1-cos) = sin(kwadrat)
d) 1- 2cos(kwadrat) = 2sin(kwadrat) - 1
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
do rozwiązania korzystasz z dwóch wzorów:
sin²α + cos²α = 1
tgα · ctgα = 1
(tg - 1)(ctg + 1)=tg - ctg
L = (tg - 1)(ctg + 1)=tg ·ctg + tg - ctg - 1 = 1 +tg - ctg - 1 = tg - ctg
P = tg - ctg
L= P
b)tg · ctg + 1 = 2 (sin² + cos²)
L = tg · ctg + 1 = 1+1 = 2
P = 2 (sin² + cos²) = 2 · 1 = 2
L = P
(1+ cos)(1-cos) = sin²
L = (1+ cos)(1-cos) = 1 - cos + cos - cos² = 1 - cos² = sin²
P= sin²
L=P
d) 1- 2cos² = 2sin² - 1
L = 1- 2cos² = sin² + cos² - 2cos² = sin² - cos²
P = 2sin² - 1 = 2 sin² - (sin² + cos²) = 2sin² - sin² - cos² = sin² - cos²
L = P