Rozwiąż układ równań-możesz użyć wzorów skróconego mnożenia:
{(2x-2) do potęgi drugiej - y(4y+1)=(2x-2y)(2x+2y)
{(x-3) do potęgi drugiej - (y+3) do potęgo drugiej = (x-y)(x+y)+18
Daję naj!!
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(2x-2)² - y(4y+1)=(2x-2y)(2x+2y)
(x-3)²- (y+3)² = (x-y)(x+y)+18
[(2x)²-2*2x*2+2²] - 4y²-y= [(2x)²- (2y)²]
[ x²-2*x*3+3²] - [ y²+2*y*3+3²] = x²-y²+18
4x²-8x+4-4y²-y=4x²-4y²
x²-6x+9-y²-6y-9=x²-y²+18
-8x-y=-4
6x-6y= 18
-y=-4+8x/*(-1)
6x-6y=18
y=4-8x
6x-6(4-8x)=18
y=4-8x
6x-24+48x=18
y=4-8x
54x=42
x=42/54
y=4-8* 42/54
x=42/54
y=4- 168/54
x=42/54
y = 4- 3 6/54
x=42/54
y= 4 - 3 1/9
y= 8/9
x= 21/27
y=8/9
x= 7/9
(2x-2)² - y(4y+1)=(2x-2y)(2x+2y)
(x-3)²- (y+3)² = (x-y)(x+y)+18
[(2x)²-2*2x*2+2²] - 4y²-y= [(2x)²- (2y)²]
[ x²-2*x*3+3²] - [ y²+2*y*3+3²] = x²-y²+18
4x²-8x+4-4y²-y=4x²-4y²
x²-6x+9-y²-6y-9=x²-y²+18
-8x-y=-4
6x-6y= 18
-y=-4+8x/*(-1)
6x-6y=18
y=4-8x
6x-6(4-8x)=18
y=4-8x
6x-24+48x=18
y=4-8x
54x=42
x=42/54
y=4-8* 42/54
x=42/54
y=4- 168/54
x=42/54
y = 4- 3 6/54
x=42/54
y= 4 - 3 1/9
y= 8/9
x= 21/27
y=8/9
x= 7/9