Rozwiąż równanie:
(3x-1)(2-x)-x(x+3)=2
6x - 3x² - 2 + x - x² - 3x = 2
-4x² + 4x - 2 - 2 = 0
-4x² + 4x - 4 = 0 / *(-1)
4x² - 4x + 4 = 0 / : 4
x² - x + 1 = 0
Δ = (-1)² - 4 * 1 * 1 = 1 - 4 = -3 < 0
równanie nie posiada rozwiązania
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
(3x-1)(2-x)-x(x+3)=2
6x - 3x² - 2 + x - x² - 3x = 2
-4x² + 4x - 2 - 2 = 0
-4x² + 4x - 4 = 0 / *(-1)
4x² - 4x + 4 = 0 / : 4
x² - x + 1 = 0
Δ = (-1)² - 4 * 1 * 1 = 1 - 4 = -3 < 0
równanie nie posiada rozwiązania