Paawełek
Mamy daną asymptotę y=4 jest to asymptota postaci można by napisać y=0x + 4 Skąd mamy współczynniki prostej (asymptoty) a=0 oraz b=4. Te wyliczamy ze wzorów: Okej, teraz zajmijmy się drugim warunkiem. b=4. Liczymy ze wzoru:
Jest to ogólny sposób z granicą na dojście do wyniku i można go stosować do wszystkich zadań tego typu. Jednak nie jestem pewien czy można jeszcze to zrobić innym sposobem (zaraz go przedstawię). Ale pewności nie mam. Bo można by odkryć dla jakiego "a" f(x) nigdy nie będzie równa 4. Czyli wyliczyć "a" z tej zaależności:
jest to asymptota postaci można by napisać y=0x + 4
Skąd mamy współczynniki prostej (asymptoty) a=0 oraz b=4.
Te wyliczamy ze wzorów:
Okej, teraz zajmijmy się drugim warunkiem. b=4. Liczymy ze wzoru:
Jest to ogólny sposób z granicą na dojście do wyniku i można go stosować do wszystkich zadań tego typu. Jednak nie jestem pewien czy można jeszcze to zrobić innym sposobem (zaraz go przedstawię). Ale pewności nie mam. Bo można by odkryć dla jakiego "a" f(x) nigdy nie będzie równa 4. Czyli wyliczyć "a" z tej zaależności: