a) √3 x √15=√45=3√5 b) √10 x √6=√60=2√15 c) √30 x √15=√450=15√2 d) 3√21 x √7=3√147=213 e) 6√50 x (-3√12)=-18√600=-180√6 f) 2√15 x 0.6√10=1,2√150=6√6
zad 51 Usuwanie niewymierności z mianownika robimy na dwa* sposoby: 1) mnożymy licznik i mianownik przez ten sam pierwiastek: a) (1/√2) *(√2/√2) = √2/2 b) (1/2√5) * (√5/√5) = √5/10c) (1/√15)*(√15/√15) = √15/15d) (2/2√3)*(√3/√3) = 2√3/6
a) √3 x √15=√45=3√5
b) √10 x √6=√60=2√15
c) √30 x √15=√450=15√2
d) 3√21 x √7=3√147=213
e) 6√50 x (-3√12)=-18√600=-180√6
f) 2√15 x 0.6√10=1,2√150=6√6
zad 51
Usuwanie niewymierności z mianownika robimy na dwa* sposoby:
1) mnożymy licznik i mianownik przez ten sam pierwiastek:
a) (1/√2) *(√2/√2) = √2/2
b) (1/2√5) * (√5/√5) = √5/10c) (1/√15)*(√15/√15) = √15/15d) (2/2√3)*(√3/√3) = 2√3/6