Oblicz wartości liczbowe wyrażeń dla podanych wartości zmiennych.
a) 7( - 3x - 2) - 3(
- 6x + 1) dla x= -0.2
b)x(3xy - y) - y( - xy + x) dla x= -1 , y=
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
A) 7( x² -3x -2)- 3(x²- 6x +1) dla x = -0,2 7( x² -3x -2)- 3(x²- 6x +1) = 7(0,04+0,6-2)-3(0,04+1,2+1) = 7*(-1,36)-3*2,24 = -9,52-6,72= -16,24
B)x(3xy -y)- y(x²- xy +x) dla x= -1, y= ⅕ -1[(-⅗)-⅕] - (-1)[1-(-⅕)+(-1)] = ⅘ - (-1)[1⅕+(-1)] = ⅘-(-⅕) = ⅘+⅕ = 1
a) 7( - 3x - 2) - 3( - 6x + 1)
7(0,4-3x-2)-3(0,4-6x-2)
2,8-21x-14-1,2+18x+6
21x+18x=-2,8+14+1,2+6
39x=19,6
x=19,6/39