Następujące wyrażenia przedstaw w prostszej postaci:
a) (-3a^3)^2
b) (2x^5y^3)^6
c)(5ab^2c^3)^3
d)(4x^2yz^3)^2
e)(0,5a^4b^5c^6)^3
f) (-10a^4b^3c^2d)^5
Dam naj.. bardzio tego zadania potrzebuję ;D
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
składa się, że mamy te same książki. :D
a) (-3a^3)^2 = 9 a^6
b) (2x^5y^3)^6 = 64 x^30 y^18
c)(5ab^2c^3)^3 = 125 a^3 b^6 c^9
d)(4x^2yz^3)^2 = 16 x^4 y^2 z^6
e)(0,5a^4b^5c^6)^3 = 0,125 a^12 b^15 c^18
f) (-10a^4b^3c^2d)^5 = -100000 a^20 b^15 c^10 d^5
ten temat miałam w piątek i te przykłady są na 100% dobrze.