z wartości bezwzględnej zawsze musi wyjść ci dodatnia liczba
-8+|-(-3)|=-8+3=-5 (w wartości bezwzględnej jest 3 czyli jak ją opuścisz nadal będzie 3 a potem normalnie wykonujesz działanie)
-|8|+(-3)=-8-3=-11 (w wartości bezwzględnej jest 8 i jak ją opuścisz jest nadal 8 a minus jest przed nią czyli ta wartość 8 jest tak jakby mnożona przez -1 i dlatego jest napisane ostatecznie -8 a -3 poprostu opuszczasz z nawiasu i zmieniasz znak według tej zasady:
- i - dawają +
- i + dawają -
+ i + dawają +
a potem normalnie wykonujesz działanie)
-5-2=-8 (tutaj nie masz wartości bezwzględnej czyli robisz normalne działanie)
z wartości bezwzględnej zawsze musi wyjść ci dodatnia liczba
-8+|-(-3)|=-8+3=-5 (w wartości bezwzględnej jest 3 czyli jak ją opuścisz nadal będzie 3 a potem normalnie wykonujesz działanie)
-|8|+(-3)=-8-3=-11 (w wartości bezwzględnej jest 8 i jak ją opuścisz jest nadal 8 a minus jest przed nią czyli ta wartość 8 jest tak jakby mnożona przez -1 i dlatego jest napisane ostatecznie -8 a -3 poprostu opuszczasz z nawiasu i zmieniasz znak według tej zasady:
- i - dawają +
- i + dawają -
+ i + dawają +
a potem normalnie wykonujesz działanie)
-5-2=-8 (tutaj nie masz wartości bezwzględnej czyli robisz normalne działanie)
licze na naj:)