Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 3x + 1. Podaj wzór funkcji g, której wykres otrzymano z wykresu funkcji f poprzez: a) przesunięcie o 2 jednostki w lewo i 3 jednostki w dół b) odbicie symetryczne względem osi x c) odbicie symetryczne względem osi y d) odbicie symetryczne względem początku układu współrzędnych
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
f(x) = 3x + 1
lub y = 3x + 1
a)
-->
w = [ -2 ; - 3 ]
zatem
x' = x - 2 => x = x' + 2
y' = y - 3 = > y = y' + 3
Wstawiam do wzoru: y = 3x + 1
y' + 3 = 3*( x' + 2) + 1
y' + 3 = 3 x' + 7
y' = 3 x' + 4
Opuszczam znaki prim '
y = 3 x + 4
Odp.g(x) = 3x + 4
=================
b)
f(x) = 3x + 1
lub y = 3x + 1
Odbicie symetryczne względem osi x
x' = x = > x = x'
y' = - y => y = - y'
Podstawiam do wzoru
- y' = 3* x' + 1 / * (-1)
y' = - 3x' - 1
Opuszczam znaki prim
y = - 3x - 1
Odp. g(x) = -3x - 1
===================
c)
Odbicie symetryczne względem osi y
f(x) = 3x + 1
lub y = 3x + 1
x' = - x => x = - x'
y' = y => y = y'
Podstawiam do wzoru
y' = 3*( - x') + 1
y' = - 3 x' + 1
Opuszczam znaki prim
y = - 3x + 1
Odp. g(x) = - 3x + 1
=====================
d)
f(x) = 3 x + 1
lub y = 3 x + 1
Mamy
x' = - x => x = - x'
y' = - x => y = - y'
Podstawiam do wzoru
- y' = 3*( - x') + 1
- y' = - 3 x' + 1 / * (-1)
y' = 3 x' - 1
Opuszczam znaki prim
y = 3x - 1
Odp. g(x) = 3 x - 1
==================