Dam naj
4(k-l)(k+l) + 4(k-l) = 4(k-l)(k+l+1)
Możecie mi wytłumaczyć dlaczego z tego: 4(k-l)(k+l) + 4(k-l)
wychodzi to: 4(k-l)(k+l+1)
tj. u góry
Pokażcie krok po kroku jak to wychodzi.
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
4(k-l)(k+l) + 4(k-l) = 4(k-l)(k+l+1)
Wyciągam wspólny czynnik przed nawias: 4(k-1) [lewa strona]:
4(k-l)[(k+l) + 1] = 4(k-l)(k+l+1)
Wyrażenie w kwadratowym nawiasie to suma liczb: k,l i 1, dlatego mogę opuścić okrągły nawias:
4(k-l)[k+l+1]=4(k-1)(k+l+1)
Czyli L=P.
4(k-l)(k+l) + 4(k-l)=
---------------- --------------
w obu podkreslonych skladnikach powtarza sie 4(k-l) i to wylaczamy przed nawias, z perwszwgo pozostanie (k+l), a zdrugiego 1
Wylaczenie przed nawias to podzielenie przez ten wylaczony czynnik
=4(k-l)(k+l+1)