a)xkwadrat+4x-3=0 b)xkwadrat+5x-6>0 c)(x+3)kwadrat-2(x-2)=4x+10
a)
x²+4x-3=0
Δ=16-4*1*(-3)=16+12=28
√Δ=√28=2√7
x₁=(-4-2√7)/2=-2-√7
x₂=(-4+2√7)/2=-2+√7
b)
x²+5x-6>0
x²+5x-6=0
Δ=25-4*1*(-6)=25+24=49
√Δ=√49=7
x₁=(-5+7)/2=2/2=1
x₂=(-5-7)/2=-12/2=-6
rysujesz oś x zaznaczasz na niej -6 i 1 rysujesz parabolę ramionami do góry a rozwiązaniem jest wszystko co nad osią x
x∈(-∞;-6)u(1;+∞)
c)
(x+3)²-2(x+2)=4x+10
x²+6x+9-2x-4=4x+10
x²-5=0
(x-√5)(x+√5)=0
x=√5 ∨ x=-√5
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)
x²+4x-3=0
Δ=16-4*1*(-3)=16+12=28
√Δ=√28=2√7
x₁=(-4-2√7)/2=-2-√7
x₂=(-4+2√7)/2=-2+√7
b)
x²+5x-6>0
x²+5x-6=0
Δ=25-4*1*(-6)=25+24=49
√Δ=√49=7
x₁=(-5+7)/2=2/2=1
x₂=(-5-7)/2=-12/2=-6
rysujesz oś x zaznaczasz na niej -6 i 1 rysujesz parabolę ramionami do góry a rozwiązaniem jest wszystko co nad osią x
x∈(-∞;-6)u(1;+∞)
c)
(x+3)²-2(x+2)=4x+10
x²+6x+9-2x-4=4x+10
x²-5=0
(x-√5)(x+√5)=0
x=√5 ∨ x=-√5