noras96
2/9*4,5-1/7= 2/9 × 45/10-1/7 =( skracam 45 z 9 oraz 2 z 10 to daje po skróceniu) 1/1×5/5 - 1/7=1-1/7= 6/7 12 3/7+0,3*⅚=123/7 +3/10×5/6 =(skracam 3 z 6 oraz 10 z 5 to daje) 123/7+1/2×1/2 = 12 3/7+1/4= 87/7+1/4(sprowadzam do wspólnego mianownika, którym jest 28) =348/28+7/28=355/28 ⅜-⅓*0,25=⅜-⅓×25/100=⅜-⅓×1/4=⅜-1/12(sprowadzam do wspólnego mianownika) = 9/24-2/24=7/24 6 2/9:4⅔+1,4=56/9:14/3+14/10=56/9×3/14+14/10(skracam 56z 14 oraz 9 z 3)= 4/3×1+14/10=4/3+14/10=(sprowadzam do wspólnego mianownika) 40/30+42/30=82/30 1⅕-0,42*2/7=16/5-42/100×2/7 (skracam 42 z 7 oraz 100 z 2)=16/5-6/50 ×1=16/5- 6/50 (sprowadzam do wspólnego mianownika, którym jest 50)= 160/50-6/50=154/50
2. 12 3/7+0,3*⅚= 12 3/7 + 1/4 = 87/7 +1/4 = 348/28 +7/28= 355/28 = 12 19/28
3. ⅜-⅓*0,25= 3/8- 1/12 = 14/48 = 7/24
4. 6 2/9:4⅔+1,4= 1 1/3 + 1 2/5 = 20/15 + 21/15 = 41/15 = 2 11/15
5. 1⅕-0,42*2/7= 1 1/5 - 3/25 = 30/25 - 3/25 = 27/25 = 1 2/25
12 3/7+0,3*⅚=123/7 +3/10×5/6 =(skracam 3 z 6 oraz 10 z 5 to daje) 123/7+1/2×1/2 = 12 3/7+1/4= 87/7+1/4(sprowadzam do wspólnego mianownika, którym jest 28) =348/28+7/28=355/28
⅜-⅓*0,25=⅜-⅓×25/100=⅜-⅓×1/4=⅜-1/12(sprowadzam do wspólnego mianownika) = 9/24-2/24=7/24
6 2/9:4⅔+1,4=56/9:14/3+14/10=56/9×3/14+14/10(skracam 56z 14 oraz 9 z 3)= 4/3×1+14/10=4/3+14/10=(sprowadzam do wspólnego mianownika) 40/30+42/30=82/30
1⅕-0,42*2/7=16/5-42/100×2/7 (skracam 42 z 7 oraz 100 z 2)=16/5-6/50 ×1=16/5- 6/50 (sprowadzam do wspólnego mianownika, którym jest 50)= 160/50-6/50=154/50