3x^3 - x^3 =?
i dlaczego
Ponieważ prze x jest jeszcze liczba 1 (poprostu jej się nie pisze) i dlatego że
jest to wyraz podobny i (x^3) gdy je od siebie odejmiej zostaje 2x^3
3x^3 - x^3= 2x^3 (x= 1, bo nie jest określona liczba(x), a nie piszemy tego bo to jest wiadome. możemy od jednej liczby dodać lub odjąć x, czyli 1)
( a teraz obliczamy)
27x+ 1x= 18x (, bo x można zapisać w postaci 1 czyli 1*1*1= 1)
27x- 1x= 17x
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
Ponieważ prze x jest jeszcze liczba 1 (poprostu jej się nie pisze) i dlatego że
jest to wyraz podobny i (x^3) gdy je od siebie odejmiej zostaje 2x^3
3x^3 - x^3= 2x^3 (x= 1, bo nie jest określona liczba(x), a nie piszemy tego bo to jest wiadome. możemy od jednej liczby dodać lub odjąć x, czyli 1)
( a teraz obliczamy)
27x+ 1x= 18x (, bo x można zapisać w postaci 1 czyli 1*1*1= 1)
27x- 1x= 17x