(x - 3)(x - 2/3) < 0 punkty zerowe 2/3 i 3 robimy oś i zaznaczamy na niej te punkty: ---------2/3--------3-------- bierzemy jakikolwiek punkt z osi (ale nie punkty zerowe!), np. 0 i podstawiamy: (0 - 3)(0 - 2/3) = wyjdzie liczba dodatnia, zapisujemy na osi w przedziale, gdzie jest 0 znak dodatni, a w kolejnych przedziałach zmieniamy znaki:
--- (+) ---2/3----- (—) -----3----- (+) -------
nierówność ma być mniejsza od zera, zatem wynikiem będzie przedział:
6x² - 18x - 9 < 4x + 3 .../ -4x / -3
6x² - 22x - 12 < 0 .../ ÷2
3x² - 11x - 6 < 0
D: 11² - 4.3.6 = 49
√D = +-7
x1,2 = (-b +- √D)/2a = (11 +- 7)/6 =
x1 = 3; x2 = 4/6 = 2/3
(x - 3)(x - 2/3) < 0
punkty zerowe 2/3 i 3
robimy oś i zaznaczamy na niej te punkty:
---------2/3--------3--------
bierzemy jakikolwiek punkt z osi (ale nie punkty zerowe!), np. 0 i podstawiamy:
(0 - 3)(0 - 2/3) = wyjdzie liczba dodatnia, zapisujemy na osi w przedziale, gdzie jest 0 znak dodatni, a w kolejnych przedziałach zmieniamy znaki:
--- (+) ---2/3----- (—) -----3----- (+) -------
nierówność ma być mniejsza od zera, zatem wynikiem będzie przedział:
K = (2/3;3)
pozdrawiam :-)