Usuń niewymierność z mianownika
2/√2=
9/(2√3)=
(√2+ √3)/(2√2) =
√6 +2√8 /√3
2/√2=2/√2 * √2/√2= 2√2/ 2= √2
9/(2√3)=9/(2√3) * 2√3/ 2√3= 18√3/ 12= 3√3/ 2
(√2+ √3)/(2√2) = (√2+ √3)/(2√2)* 2√2/2√2= 4+ 2√6/ 8= 2+ √6/ 4= 1/2√6/2
√6 +2√8 /√3= √6 +2√8 /√3* √3/√3= √18+ 2√24/ 3= 3√2+ 4√6/ 3
2/√2 = (2*√2)/√2*√2 = (2√2)/√4 = (2√2)/2 =√2
9/(2√3)=(9*√3)/(2√3*√3) = (9√3)/(2√9) = 9√3/6 = 1,5√3
(√2+ √3)/(2√2) =(√2*√2+√3*√2)/(2√2*√2)=(2+√6)/4
√6 +2√8 /√3=√6+(2√8*√3)/√3*√3 = √6+(2√24)/3 = √6+(2*√4*√6)/3 = √6+(4√6)/3------/*3
= 3√6+4√6=7√6
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
2/√2=2/√2 * √2/√2= 2√2/ 2= √2
9/(2√3)=9/(2√3) * 2√3/ 2√3= 18√3/ 12= 3√3/ 2
(√2+ √3)/(2√2) = (√2+ √3)/(2√2)* 2√2/2√2= 4+ 2√6/ 8= 2+ √6/ 4= 1/2√6/2
√6 +2√8 /√3= √6 +2√8 /√3* √3/√3= √18+ 2√24/ 3= 3√2+ 4√6/ 3
2/√2 = (2*√2)/√2*√2 = (2√2)/√4 = (2√2)/2 =√2
9/(2√3)=(9*√3)/(2√3*√3) = (9√3)/(2√9) = 9√3/6 = 1,5√3
(√2+ √3)/(2√2) =(√2*√2+√3*√2)/(2√2*√2)=(2+√6)/4
√6 +2√8 /√3=√6+(2√8*√3)/√3*√3 = √6+(2√24)/3 = √6+(2*√4*√6)/3 = √6+(4√6)/3------/*3
= 3√6+4√6=7√6