Zapisz w jak naprostszej postaci.
a)2x(x-5)-3(x do drugiej - 2x) + (x -2)x
b) a(a+b+c) -b (a-b+c) - c (a-b-c)
c)x(x do drugiej + 2x +1) - (-4x do trzeciej + 8x do drugiej -6) :2
d) (dodatkowe nie musi być) 12b* b-1/4 + 14 * b do drugiej - 2b/21 - b-b do drugiej/3
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)2x(x-5)-3(x²-2x)+(x-2)x=2x²-10x-3x²+6x+x²-2x=-6x
b)a(a+b+c)-b(a-b+c)-c(a-b-c)=a²+ab+ac-ba+b²-bc-ca+cb+c²=a²+b²+c²