1.
zapisz wyrażenia bez nawiasów i wykonaj redukcję wyrazów podobnych:
-(2a+3ab)-(2x-xy-3y)+(-x+2xy+y)=____
(2x-3)-(x^-3x+1)+(3x^-6x-5)=____
(0,5a^+a)+(0,7a^-3a+1)-(-0,2a^+1,2a-1,5)=___
2.
wykonaj działania a następnie oblicz wartość liczbową wyrażenia dla podanych wartości zmiennych:
a) (2x+2y)-(x+y)+(x-2y) dla x=0,5 i y=-1
b) (2a-3b)-(-5a+4b) dla a=1/7 i b=-2 (1/7-to potęga)
c)(2x^-4y)-(9x^+6y)+(2x^+y) dla x=0,2 i y=-1/3 (-1/3-to potęga)
d)5a-[3a^+4a-(-3a+4a)] dla a=-1/2 (-1/2 to potęga)
DZIĘKI:) (JEŚLI JAKIEGOŚ NIE WIECIE TO ZRÓBCIE TO CO UMIECIE)
>DAM NAJ<
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
1.
-(2a+3ab)-(2x-xy-3y)+(-x+2xy+y)=-2a-3ab-2x+xy+3y-x+2xy+y=-2a-3ab-3x+3xy+4y
(2x-3)-(x^-3x+1)+(3x^-6x-5)=2x-3-x^+3x-1+3x^-6x-5=-x-9+2x^
(0,5a^+a)+(0,7a^-3a+1)-(-0,2a^+1,2a-1,5)=0,5a^+a+0,7a^-3a+1+0,2a^-1,2a+1,5= 1,4a^-3,2a+2,5
-(2a+3ab)-(2x-xy-3y)+(-x+2xy+y)=
-2a-3ab-2x+xy+3y-x+2xy+y=
-2a-3ab-3x+3xy+4y
(2x-3)-(x^-3x+1)+(3x^-6x-5)=
2x-3-x^+3x-1+3x^-6x-5=
-9-x+2x^
(0,5a^+a)+(0,7a^-3a+1)-(-0,2a^+1,2a-1,5)=
0,5a^+a+0,7a^-3a+1+0,2a^-1,2a+1,5=
2,5+1,4a^-3,2a
2.a) (2x+2y)-(x+y)+(x-2y)=
(2*0,5+2*(-1))-(0,5+(-1))+(0,5-2*(-1))=
(1-2)-(0,5-1)+(0,5+2)=
1-2-0,5+1+0,5+2=2
b) (2*1/7-3*(-2))-(-5*1/7+4*(-2))=
(2/7+6)-(-5/7-8)=
2/7+6+5/7+8=
14+7/7=15
c)(2*0,2^-4*(-1/3))-(9*0,2^+6*(-1/3))+(2*0,2^+(-1/3))=
(0,08+4/3)-(0,36-2)+(0,08-1/3)=
0,08+4/3-0,36+2+0,08-1/3=2,8